• Här är du:

KULTURNATT PÅ KARLSGATAN 2

Lördag 15 september kl 12-23.30
Karlsgatan 2, Västerås

Västerås kulturnatt är ett årligt återkommande evenemang där stadens museer, gallerier, studios, bibliotek och andra institutioner öppnar upp sina dörrar för att bjuda på en oförglömlig kväll i kulturens tecken och så även museihuset Karlsgatan 2. Se alla programpunkter nedan.

12–23.30 Karlsgatan Butik
Karlsgatan Butik firar ett nytt samarbete med Chocolates And Stuff by Nic! Det är även kulturnattsrea på utvalda varor, från 30% och uppåt. Välkomna att fynda.
Plats: Karlsgatan Butik

12–23.30 Vad brinner du för?
I Hörnan på Entrétorget har du möjlighet att berätta om och dela med dig av vad just du brinner för! Se allt engagemang växa fram under kvällen.
Plats: Hörnan på entrétorget

12–23.30 Lady of the lake
Interaktiv utställning av Alex Berry med Awake Projects och Skådebanan. Paus 21-22.
Plats: Hörsalen

13-14 Utställningen Arktisk skinnberedning avtäcks
 Välkommen till en miniutställning om kvinnors arbete i skinn – från fyra olika kulturer.
Plats: Länsmuseets utställning Forntidens folk och fä

14–14.20 Sagor vid flanellografen
Lyssna på sagor som på 70-talet. Med flanellografen får sagorna liv!
Plats: Länsmuseets samlingsrum vid utställningen Modärna tider

14–15 Vernissage: utställningen Ur Aska
Sommaren 2014 rasade den stora skogsbranden i Västmanland. Branden och hur den påverkade naturen, människan och samhället är utgångspunkt för utställningen Ur aska som invigs idag. I Ur aska visas verk av 15 konstnärer, alla verksamma i Västmanland. Program för invigningen – Karin Levander, museichef Västerås konstmuseum, hälsar välkommen. – Minoo Akhtarzand, landshövding Västmanlands län, inviger utställningen. – Linda Wallenberg, curator Ur aska, avslutar.

14–16.30 Gör en kulturnatts-pin
Tillverka en pin med ditt eget motiv. För små och stora.
Plats: Frizonen inne i Länsmuseets utställningar

14.40–15.40 Sittning – Samtal med skogen
Performance av Susanne Torstensson, i utställningen Ur aska

15.00–15.20 Sagor vid flanellografen
Lyssna på sagor som på 70-talet. Med flanellografen får sagorna liv!
Plats: Länsmuseets samlingsrum vid utställningen Modärna tider

15–17 Levande utställningar
Skådespelare från Studio Westmannia levandegör länsmuseets utställningar.
Plats: Länsmuseets utställningar

17–20 Kalejdoskopiskt Konstlabb
Konstlabbet ÖPPET – vi bryter upp bilden av verkligheten och ser på världen från nya vinklar.
Plats: Konstlabbet

17.00–19.30 Gör ett Kulturnattsvykort
Vem vill du skicka vykort till? Rita, klipp och klistra som du vill. För små och stora. Om du vill kan du efteråt gå upp till Västerås filatelistförening på våning 2. Där kan du köpa frimärke, få en speciell stämpel och posta vykortet direkt!
Plats: Frizonen inne i länsmuseets utställningar

17–21 Västerås konstförening
Välkommen att gå med i Västerås roligaste förening! VKF är på plats och informerar om deras verksamhet, resor och engagemang.

17–21 Faktarummet öppet
Välkommen in till ett rum fyllt av kunskap och berättelser! I Länsmuseets faktarum kan du få tillgång till gamla arkivhandlingar, läsa faktaböcker och tidskrifter och bläddra i gamla tidningar. Under kulturnatten finns lite extra material från den stora skogsbranden 2014 framplockat.
Plats: Faktarum på våning 2

17–21 Prova på släktforskning med Västerås släktforskarklubb
Nyfiken på dina rötter? Prova på släktforskning under handledning av Västerås släktforskarklubb!
Plats: Balkongen på våning 2

17–21 Frimärken – en hobby för alla
Välkommen till frimärkenas värld av mångfald. Frimärken finns av alla olika slag och av olika värden. Är du nyfiken på att få veta mer? Västerås filatelistförening visar och berättar.
Plats: Balkongen på våning 2

17–21 Viksäng, från Kungliga Västmanlands regemente I 18 till nu
Föreningen Vi i Viksäng visar en utställning om Viksängs utveckling från regemente till bostadsområde.

18–20 Levande utställningar
Skådespelare från Studio Westmannia levandegör länsmuseets utställningar.
Plats: Länsmuseets utställningar

18–18.30 Mandala Flow
Performance av Alexandra Kambler, Dharma yoga, i utställningen Abstrakt – reflexioner från samlingen.
Plats: sal 1 Västerås konstmuseum

18.30–19.30 Lady of the lake del 1 med Awake Projects
Ta del av text & musik till kommande föreställningen LADY OF THE LAKE.
Plats: Hörsalen

19.30–20 Sittning – Samtal med skogen
Performance av Susanne Torstensson, i utställningen Ur aska

20.00–21.00 Allt om eld med Daniel Boyacioglu
Daniel Boyacioglu f. 1981, är poet, dramatiker och musiker som uppträtt på allt ifrån operan till hiphopscenen. Han har vunnit SM i poetryslam två gånger och gett ut sex diktsamlingar, däribland ”Istället för hiphop” och nu senast ”Allt om eld” som kom 2016. Sedan 2013 arbetar han även som brandman.
Plats: Scenen på entrétorget

20.30–23 Street view
Vi visar videoverken The Street av Lars Arrhenius och Spar loop av Gunilla Klingberg i en utomhusutställning på Karlsgatan. Screeningen görs inom projektet EKFA – Ett kulturliv för alla – Konst och är ett samarbete mellan Västerås konstmuseum, Region Västmanland och Kungsleden. Videoverken kommer projiceras i stor skala på Melkerhusets tegelväggar som vetter mot museihuset på Karlsgatan. Tack till Statens konstråd och Moderna museet.
Plats: Utanför Karlsgatan 2 entré

21–22 Burning hearts all around
NTI gymnasiet (fd IT-gymnasiet) intar scenen.

21.30–22.30 Konstjoggen by night
Konstjoggen är en kombination av joggingtur och guidad visning av den offentliga konsten i Västerås. Hur ser konsten ut på kvällen? Vi rustar oss med ficklampor och reflexer innan vi ger oss ut och konstjoggar i natten. Turen leds av Jenny Hellberg, intendent och Mikael Reuter, konstpedagog vid Västerås konstmuseum.
Plats: Samling vid informationen, Karlsgatan 2

22–23.30 Kulturbar