• Här är du:

ARKIVENS DAG

Lördag 11 november kl 12-16
Västmanlands läns museum, Hörsalen, Karlsgatan 2, Västerås

Årets Arkivens dag har temat Synd och skam. Det handlar om sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma. I arkiven finns spår av det som upplevts som skamfyllt och syndigt.

Medverkande på Karlsgatan 2 är Västmanlands läns museum, Regionarkivet, Badelunda hembygdsförening, Vi i Viksäng och Västerås släktforskarklubb. Det blir miniutställningar, bokförsäljning, hjälp med släktforskning på plats samt tre föredrag.

kl 12.30 Häxjakten i Torsåker

Helena Bure Wijk berättar om några av de människor som anklagades för att vara häxor under häxprocesserna i slutet av 1600-talet (ca 30 min).

kl 14.30 Historien om Hässlö gård från forntid till idag

Bengt Wallén från Badelunda Hembygdsförening berättar utifrån forskning i arkiven om gårdens utveckling (ca 30 min).

kl 15.00 Emma Charlottas olofliga beblandelse

Rolf Grahn från Badelunda Hembygdsförening berättar om de tragiska följder som skammen av att födda ett oäkta barn i mitten av 1800-talet kunde leda till (ca 30 min).