• Här är du:

Tema: Redskap, tekniker och trasor

Lördag 5 maj kl 12-16
Hörsalen, Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås
Fri entré men förhandsanmälan krävs

Anmälan:

Senast 2 maj till Informationen på Karlsgatan 2 per e-post karlsgatan2@regionvastmanland.se eller tfn 021-39 32 22. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

PROGRAM

kl 12.10-12.15  Inledning   av Susanne Cassé, föremålsantikvarie, Västmanlands läns museum och Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

kl  12.15-14  Marie Ek stedt Bjersing: Vävning förr och nu
Marie Ekstedt Bjersing har de senaste åren arbetat med ett forskningsprojekt kring gamla vävredskap. Vad är skillnaden mellan en rörsked och en träsked? Varför är en knäpphärvel så bra? Parblock, trissor och treskaftsbrickor, vad är det? Skiljer sig vävningen åt på en gammal och en ny vävstol? Detta försöker Marie förklara under föreläsningen och mycket mer. Det kommer framför allt att handla om vävning från 1600-talet och framåt. Marie Ekstedt Bjersing är sedan 1998 huvudlärare i väv på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk, Insjön.

Kl 14.00-14.30  Fikapaus   (fika finns att köpa på Karlsgatan Kafé).

Kl 14.30-15.50 Monica Hallén: I trasmattans värld – bland gladränder, kråkfötter och rosengångar
Monica Hallén hittar sitt material i det gömda och bortglömda. Och bland de gamla trasmattorna, i deras värld hämtar hon kunskap och inspiration. Väverskorna från förr berättar i sina trasmattor, i färger, ränder och trasor om ett samhälle i sparsamhetens tecken. Där och då var minsta lilla tygbit användbar och en dyrbarhet. Väl värt att begrunda även idag – att återanvända och ta till vara borde vara en självklarhet. Monica Hallén har tidigare arbetat som vävlärare på Sätergläntan och har gett ut ett antal vävböcker, nu aktuell med boken I trasmattans värld – från A till Ö.

Kl 15.50-16 Avslutande reflektioner   och en sammanfattning av dagen med Susanne Cassé och Susann Levál.

I samband med föreläsningarna kommer föremål från Västmanlands läns museums samlingar att visas.

Seminariet är ett samarbete mellan Västmanlands hemslöjdsförbund och Västmanlands läns museum.