KOMMANDE


  

När då var nu - forntidens folk och fä

24.5 - tillsvidare

 

Utifrån platser i Västmanlands län berättar vi om människors liv och villkor under forntiden. I utställningen funderar vi kring olika frågor - vad gjorde Västmanland till en bra plats att bo på? Hur gjorde man egentligen med maten innan det fanns kylskåp och spisar? Och hur kunde man resa så långt utan bilar?

Du får möta jägare från stenåldern som samlats runt elden för att berätta om livet, hällristare från bronsåldern som knackat in vackra bilder i bergen och starka kvinnor från järnåldern som siade om framtiden. Det är en är interaktiv och lekfull utställning som du kan uppleva med alla dina sinnen.

Invigning 24.5

 


 

Brytningstider - Åke V Larsson

24.5 - 7.9

Ett urval av Åke V Larssons fotografier från 1950- och 60-talens Västerås och Västmanland. Bilderna visar människor, gator och arbetsplatser i en tid när livet och samhället snabbt förändrades.

Femtiotalet präglades av framtidstro och optimism, och var en period då den svenska industrin fick ett uppsving. Begreppet tonåring föddes och allt fler fick råd att skaffa bil.

Sextiotalet var en brytningstid då man gick från det gamla till det nya. Människorna fick det bättre och den gamla bebyggelsen revs och man byggde nytt. En ökad politisk medvetenhet lade grunden för radikala förändringar i samhället.

Fotografierna i utställningen kommer från länsmuseets bildarkiv.

Invigning 24.5 

 


 

Svenska formrebeller - svensk design under 1960- och 70-tal

24.5 - 28.9

En ny tid med kreativ kraft! Under1960- och 70-talen ändrades svensk form och design och visade en ny livsstil som var barnvänlig, färgstark och billig.

I utställningen berättar vi om formgivarna som ville förbättra världen genom form, funktion och färg, bland andra Lena Larsson, Carl Johan de Geer,10-gruppen, Erik Höglund, Mah-Jong och Stephan Gip - vars idéer fortfarande är aktuella idag.

Den historiska bakgrunden till formgivarnas arbete visar ett nytt sätt att leva, se på barnet, familjen och kvinnan. Frågor om miljö och lojalitet till människor i andra länder var också viktigt.

Utställningen är producerad av konstvetaren och journalisten Carolina Söderholm och formgivaren och arkitekten Benjamin Bankead i samarbete med Landskrona konsthall och bygger på boken Svenska formrebeller, 1960- och 70-tal, (Historiska Media, 2008) av Carolina Söderholm.

Invigning 24.5 

 


 

Spela roll

24.5 - 16.11

 

Är du intresserad av dataspel? Spela roll är utställningen där du möter den svenska spelhistorien från det första spelet till det allra senaste. Prova spelen och möt kulturerna och åsikterna kring dem.

Med den här utställningen vill vi skriva Sveriges kapitel i spelhistorien. Norden och framför allt Sverige har en lång och spännande historia inom utveckling av dataspel. Spelbranchen räknas nu som en av världens största underhållningsbranscher, en bransch där Sverige har en välrenommerad position.

Utställningen tittar närmare på både spelen och hårdvaran, spel som kulturell yttring, socialt och vetenskapligt fält och som miljardindustri. Prova Sveriges första spel och ett axplock från de första kommersiella utvecklarna. Prova på e-sport, gör ditt eget spel, sök spelindustrins rötter, kika in bakom de svenska spelbolagens kulisser och mycket mer!

En utställning från Datamuseet IT-ceum. www.datamuseet.se

Invigning 24.5