KOMMANDE


 


 

Staden du inte sett - Västerås från ovan och lite från sidan

31 januari 2015 - 12 april 2015

 

 

Vi flyger över Västerås och ser hur staden har förändrats sedan sekelskiftet. Flygturen har tagit mer än 100 år. Vi ser vyer som förändrats. Gamla byggnader och stadsdelar har försvunnit. Nya har växt upp.

- Det är intressant och otroligt spännande att se hur staden har förändrats, säger Lennart Hyse som tillsammans med Västmanlands läns museum står bakom utställningen. Jag tror att det här blir väldigt intressant för många västeråsare men även för besökare som vill lära känna staden och se den i ett annorlunda perspektiv. Västerås är min hemstad. Jag känner igen många gator, hus och platser, vet hur det var förr, men upptäcker också den stad vi lever i idag.

Lennart Hyse är projektledare, skribent, fotograf och filmare. Han har fotograferat och filmat Västerås och dess omgivningar i många år. Flygfotografering och filmning från helikopter har blivit hans specialitet.

 


 

Det ligger i tiden

7 mars 2015 - 3 maj 2015Har du verkligen tid att se den här utställningen?

Utställningen visar hur tiden styr våra liv, hur människan alltid fascinerats av tid och ständigt försökt mäta och kontrollera den. Du som besökare inbjuds att fundera kring vad du gör med din tid. Varför känns det som att tiden inte räcker till? Går det att spara tid och vad gör vi med den tid vi sparat? Är snabbare alltid bättre? Dra i nödbromsen och stämpla in!

En vandringsutställning från Regionmuseet Kristianstad, i samarbete med Högskolan i Skövde. Finansierats av Arvsfonden.

 


 

ABC - Bokstavslek

20 maj 2015 - 6 september 2015

 

 

Upplev en lekfull och färgglad utställning om och med bokstäver - i stort format! Klättra upp på bokstäverna, krama dem, sitt i dem och åk rutschbana utför dem. Läs rim, ramsor och andra texter på olika språk som löper från väggarna och slingrar sig över golvet. En utställning för barn och vuxna som är nyfikna på det här med bokstäver och språk.

 

Utställningen är producerad av Tor Svae och Roger Josefsson i samarbete med Bonnier Carlsen förlag. Scenografi, dekormåleri: Tor Svae. Tillverkning: Roger Josefsson. Kopiering och användande av texter och idé måste godkännas av Tor Svae och Roger Josefsson.

 

 


 

NYA BASUTSTÄLLNINGAR

 

Från januari 2014 och under de kommande tre åren

bygger Västmanlands läns museum nya basutställningar.

De nya utställningarna berättar

om den västmanländska historien.

Från stenåldern fram tills idag,

om makten och näringarna,

platser i länet och om människorna som levde här.

 

Vi vill genom utställningarna ge dig

som bor i Västmanland idag

en möjlighet att på ett lekfullt och interaktivt sätt

lära känna och identifiera dig med

tidigare generationers västmanlänningar.

 

KOMMANDE BASUTSTÄLLNINGAR

maj 2014  När då var nu – forntidens folk och fä

mars 2015  När då var nu – medeltidens liv, död och levebröd

hösten 2015  1500-1700-talen

hösten 2016  1800-tal fram till idag

 

(med reservation för ändringar)