Jultomten, asså han fikar där borta vid granen.
Bildtext: Jultomten, asså han fikar där borta vid granen.

16 DECEMBER 2020


Nu börjar det här minst sagt underliga och annorlunda året gå mot sitt slut, vad nästa år har i kikaren ja det får vi se tids nog. Är väl bara att hoppas att det kommer att vara på lite bättre humör än detta.

Just humöret har väl kanske inte alltid varit på topp hos någon av oss under året, framförallt inte under denna gråa höst. Ett sätt att ladda batterierna och få nya krafter, och då ett bättre humör, är ju att chilla som kidsen säger idag, eller som jag själv säger slappa.

Den konsten, att tillåta sig själv att inte göra någonting, har människan bemästrat i urtider, ibland för att bokstavligen spara energi för att överleva och ibland bara för att man känner för det. En konst som nästan blivit lite bortglömd i dagens värld kan jag tycka ibland. Jag menar vart vi än går eller var vi än ser, så känner i alla fall jag mig mer eller mindre överfallen av otaliga budskap som omedelbart vill ha min odelade uppmärksamhet.

Inte undra på att hjärnan blir lite trött med jämna mellanrum, och då är det perfekt och nödvändigt att chilla för att hämta ny energi. Alternativt göra något som man frivilligt väljer att ge sin odelade uppmärksamhet åt, helt enkelt något som hjärnan gillar att pyssla med så att man blir glad ända in i själen.

Så jag har grävt lite i arkivet för att se hur folk chillade förr, allt för att få lite inspiration inför de kommande helgerna. Dessutom lär ju nästa år börja som typ detta slutar, så bra humör lär vi behöva ett bra tag framöver, ja typ så länge vi står upp om jag ska vara helt ärlig. För livet blir ju om inte lättare så i alla fall roligare då, och det kan ju aldrig vara fel, man ska ju leva längre då också sägs det.

En reflektion i sammanhanget är att drycken kaffe oftast verkar ha varit en viktig ingrediens i chillandet. Något som jag helt klart kan känna igen mig i då jag själv tänker rätt lugnt med typ en kaffekopp i handen. En enkel fika gör av någon anledning att tankarna obehindrat flyter iväg om allt och ingenting, är kanske det som är hemligheten bakom och definitionen av en välgörande paus. 😊

Som tur är så har jag alltså hittat ett gäng bildbevis på den ädla konsten att ta en frivillig paus när man som bäst behöver det. Det tråkiga alternativet är ju att hjärnan och kroppen på egen hand ser till att hela livet tar en längre ofrivillig paus. Vilket tyvärr är alldeles för vanligt idag, även om det förekom förr också utan att det pratades om det, däremot är det ju väldigt bra att det pratas om och synliggörs idag.

Stress är ett tveeggat svärd, en lagom dos under en begränsad tidsperiod skärper sinnena och kan få oss att må bra, en för stor dos under en längre tidsperiod överbelastar hjärnan och får oss att må dåligt. Allt det här vet ni säkert, men med julstressen för dörren så vill jag slå ett slag för julchillen på alla de sätt ni kan komma på som passar var och en av er. För vi är ju alla olika och det är faktiskt något vi ska vara glada för, annars vore ju världen en väldigt trist plats att leva på.

Själv så chillar jag ibland med lite självreflektion, läs per automatik typ jämnt, och som jag har nämnt någon gång så har jag på sistone funderat lite över hur min hjärna är funtad, och så här långt har jag efter lite efterforskningar kommit fram till att den passande nog tydligen är som en julgran. Alltså om någon skulle be mig skicka hen saltkaret på julbordet, så drar hela hjärnkontoret igång på alla cylindrar överallt på en gång, som när julgranen tänds då alltså… 😊

Med följd att samtidigt som jag hörs säga ”Javisst, självklart, här varsågod.” under saltets korta väg till mottagaren, så hinner min hjärna fantisera ihop och luftskriva minst en berättelse med innehåll och referenser till rymdraketer, Star Wars, fyrar, skeppsvrak, ostindiska kompaniet, upptäcktsfärder, vägkoner, halkkörning, isracing och till slut i det här fallet salt, eller kanske något helt annat…

Så har ni någon gång undrat över hur mina hälsningar blir till så är det faktiskt så att de bara poppar upp i skallen. Oftast som en tankebana här och en där som byggs på, eller flera i en lång rad som fogas ihop till en helhet, det är den bästa förklaringen jag kan ge. Fast saltkaret som sätter igång hjärncellerna kan då vara precis vad som helst!

Jag vet, kanske inte den mest planerade och strukturerade eller effektivaste skrivprocessen, men den funkar för mig och så är den väldigt kreativ och rolig också. Så nu tänker jag och min trogna hjärna chillslappa och vila upp oss på alla sätt vi typ kan komma på tills nästa år.

När jag tänker på julhelgen så börjar min julgran att spela upp min favoritjulsång ”Mer Jul”, av ett syntband vars namn innehåller två efternamn, ett bondenamn och ett soldatnamn, och det sistnämnda är också namnet på en kanske lite ovanlig fågel, som säkert är jättesöt i tomteluva… 😊

Så nu vill jag önska er alla en riktigt, riktigt God Jul och Gott Nytt År!

PS. Svaret på förra musikfrågan är rapparen ”Eminem” och sångerskan ”Rihanna” i låten som då heter ”The Monster”. Papegojorna och de andra som håller koll på kontoret när vi är lediga, bad mig hälsa så mycket att vi alla ska ha det så bra och ta det lugnt i helgerna! DS.


Bättre än en bal på slottet. Bildtext: Bättre än en bal på slottet.

Chill med killinggänget. Bildtext: Chill med killinggänget.

När året är slut. Bildtext: När året är slut.

Relax, don't do it. Bildtext: Relax, don't do it.

Slask, läskeblask och nu är det jul igen! Bildtext: Slask, läskeblask och nu är det jul igen!

Ekorren satt i granen, eller inte hoppas jag. Bildtext: Ekorren satt i granen, eller inte hoppas jag.

Ser du stjärnan i det blå. Bildtext: Ser du stjärnan i det blå?