Skepp ohoj, 1300-talet hälsar på!
Bildtext: Skepp ohoj, 1300-talet hälsar på!

16 september 2020

Apropå min förra hälsning så har jag fått reda på något som fick mig att tänka på det gamla talesättet ”när man talar om trollen”. Den nämnda premiärturen i Salatrakten var nämligen nära att sluta i ett krondike, ja i alla fall ute på en böljande åker… Nu redes situationen rådigt upp med hjälp av vändning av fordon på en femöring, så allt gick vägen på grusvägen som bokstavligen var en ”road to nowhere”. Precis som i den gamla radiohiten av…japp, vilken grupp var det nu som gjorde den låten som nu helt plötsligt poppade upp i mitt huvud?

Det var ju skönt att premiärturen gick bättre än den som Wasa gjorde 1628. Vilket får mig att tänka på båtar, nu var ju Wasa i och för sig ett ”skiepp” och ingenting annat, men jag kom att tänka på några bilder vi har i arkivet på just en båt. För bara typ någonstans 100 meter ifrån där bilden på den jättesöta ellastbilen är tagen, så hittade man 1935 en båt när man skulle gräva lite i marken. En båt på torra land tänker ni vad skumt, nja men det är faktiskt inte så konstigt då hela centrala Västerås en gång i tiden för inte så jättelänge sedan låg under vatten och var sjöbotten.

Båten var från 1300-talet, och är väl bara en bekräftelse på att det sedan något tusen år varit en mycket livlig båttrafik till hamnen i Västerås. Då säkert även till de andra uppstäderna Arboga och Köping också. För innan järnvägen blev lagd på 1870-talet så var det typ sjövägen som gällde när man behövde ta sig till Stockholm och andra städer runt Mälaren. Har nämligen läst skildringar om hur hopplöst det förr var att ta sig till den kungliga huvudstaden när sjön hade frusit till på vintern. Åtskilliga västmanländska skeppare har under seklen frusit fast i Stockholm, alltså deras båtar eller som de kallades skutor då, med inget annat att göra än att övervintra fram till vårens töväder.

Apropå båtar och resor till hufvudstaden, så kom jag att tänka på några bilder av Ernst Blom tagna under en båttur på Mälaren. Det sägs ju ibland att han så långt det gick undvek att ha med människor på sina bilder från Västerås, lite udda kanske kan tyckas då han faktiskt i grunden var porträttfotograf. Hur som helst så tycker jag att de här bilderna, starkt motbevisar den myten.

Ja båtar de bygger man ju som bekant av trä och järn. Nu har jag av mina kära kollegor fått höra att det under hösten kommer att byggas något i vår nya utställning. Så det har gett mig anledning att ge mig ut på en lite längre utflykt, alltså till vår utställningshall Traversen längst in i länsmuseet. Där nu Kiss-utställningen är som faktiskt bara står kvar tills på söndag, så kolla in den innan måndag om du inte redan har gjort det för den är riktigt, riktigt häftig. Vad som kommer istället ska jag kolla in under diverse expeditioner från arkivet framöver, men byggas ska det så mycket vet jag.

Det byggs också vidare i Kraftverket, men där har jag lovat att inte säga något mer om vad som är på gång. Utan ni får helt enkelt själva komma och upptäcka rummet när det har öppnat sina portar, för det är liksom lite det som är grejen om jag har fattat allt rätt. Det kommer jag då själv att göra, då det är en utmärkt anledning till ytterligare en utflykt.

Just det, som av en händelse så kom jag nu på att ”båtar” ju även är temat för helgens Barnlördag. Ibland känns det som om saker hänger ihop på något vis…måste vara stjärnorna som står på ett visst sätt eller nåt… 😊

PS. Rätt svar på den lilla musikfrågan är ”Talking Heads”, tyvärr gick det inte att få denna text upp och ner, men då slipper ni ju vända på datorn eller mobilen för att läsa svaret. Skulle väl egentligen ha refererat till en låt av någon hårdrocksgrupp, men som gammal svartrockare så passade jag på den. För alla er som återigen är födda efter att Eldkvarn brann så kan svartrockare idag översättas till new wave/grunge/goth/hardcore/punk, för på den tiden fanns det typ bara tre musikstilar man kunde vara, i alla fall där jag växte upp, och två av dessa har jag nu nämnt. DS.

Muskelkraft istället för elkraft. Bildtext: Muskelkraft istället för elkraft.

Vad är väl en båttur på Mälaren... Bildtext: Vad är väl en båttur på Mälaren...

Grabbgänget hälsar att alla besökare rockat tungt. Bildtext: Grabbgänget hälsar att alla besökare rockat tungt.

Kiss and goodbye! Bildtext: Kiss and goodbye!