Gott sällskap i Kärrgruvan...
Bildtext: Gott sällskap i Kärrgruvan...

18 NOVEMBER 2020

Ok, de senaste veckornas hälsningar har varit rätt så mastiga, apropå båtar då, känns det lite som. Så hjärnan behöver nog starta om sig och vila lite, den går ju ändå liksom jämt på högvarv, för att få loss lite mer kreativitet.

Tur det finns nätter så den får sova några timmar i alla fall, även om jag misstänker att min hjärna slirar lite på vilandet utan att låta mig få veta om det, krävs hur som helst kaffe på morgonen för att den ska bli klarvaken och börja fungera… 😊

Så med tanke på det lilla huset och för att lite kreativt då vända på steken lite, så kom jag och tänka på några stora handlingar, alltså dokument eller för den delen papper, som vi har i arkivet.

En klar kandidat även om det kanske inte per definition är en arkivhandling, då den en gång i tiden trycktes i många exemplar, är årgången 1922 av ”Westmanlands läns tidning”, idag känd som VLT.

För 1920-1940-talets inbundna hela eller halva årgångar av denna tidning är nämligen rejäla pjäser som mäter 58x50x14 cm med en matchvikt på nästan 16 kilo. Japp, papper väger och det är bland de första upptäckterna man gör som nybakad arkivarie, den andra är att det är vasst också… 😊

Just att bläddra i gamla dagstidningar brukar vara en given hit när vi har öppet på Kulturnätter och andra evenemang, jag menar vem kan motstå gamla annonser för allt möjligt som dessutom berättar jättemycket om sin tid.

Vilket får mig att tänka på annonser jag såg i några nummer av tidningen Husmodern från just 1920-talet, där i alla fall jag lite naivt tänkte att det mest handlade om bullbak med annonser för kastruller och senaste tvättmaskinen eller strykjärnet. Då förstår ni kanske min häpnad och dejavu-känsla när jag upptäckte annonser för bröstförstoring och borttagning av generande hårväxt med hjälp av diverse krämer, med utlovat ”Enastående resultat!”.

Då den förra annonsen idag nog inte skulle anses så värst barnvänlig, fast den faktiskt är placerad bredvid en annons för barnkläder tro det eller ej, så skickar jag inte med den på bild, och så kan det ju bli trubbel om den råkas läggas ut på sociala medier…

Ok, det har alltså inte hänt mer än typ ingenting på 100 år i den frågan i alla fall. Inte nog med att husmödrarna förr skulle kunna baka perfekta kanelbullar, de skulle konstant se ut som filmstjärnor också, plus ta hand om kidsen och dessutom sköta ett jobb.

Allt med typ två alltför korta semesterveckor att vila upp sig på, om man nu inte bodde och arbetade på en bondgård då som de flesta gjorde, för då fanns och finns ju inte ens någon semester.

Så inte undra på att många större industriföretag fixade vilohem åt sina anställda, japp väldigt många industriarbetare var dubbelarbetande kvinnor, vilket får mig att tänka på bilder som finns i arkivet på Aseas vilohem i Kärrgruvan. Kidsen kunde även Aseaterna skicka iväg på ett gäng skojiga barnkolonier, så mamma och pappa fick lite egen kvalitetstid i tvårummaren, kanske blev någon bulle i ugnen då också… 😊

När mamma bakade på riktigt så användes kanske en spis tillverkad av just Asea, och i de andra husmodersuppgifterna ett likaså tillverkat strykjärn eller en brödrost, allt upplyst av lampor gjorda av, just det Asea. För det som gör Aseas bildarkiv så spännande och intressant, förutom att det innehåller bildmässigt bra bilder, är att företaget konstruerade och tillverkade typ allt som hade en sladd kopplat till sig, eller gjorde något med hjälp av elektricitet.

Förutom tidningar fanns det då gott om hjälp att få för att leva upp till reklambilden av den lyckliga familjen, och få till det där perfekta hemmet. Hm, känns rätt så bekant på något sätt, men på den tiden så fanns det även Husmoderslexikon och Husmodersskolor för den unga fröken som inte hade några köksfingrar.

Att gå just på Husmodersskola verkar nästan ha varit en obligatorisk del av att bli vuxen kvinna, för de som hade föräldrar som hade råd att betala för utbildningen vill säga, övriga fick lära sig på det klassiska visset med mamma och mor- och farföräldrar som lärare.

Att kunna laga god mat och hålla ett hem rent är ju i och för sig aldrig fel, utan snarare samhällets och folks uppfattningar och förväntningar på vem som ska göra vad. Att det bara var unga kvinnor som gick på Husmodersskolorna, de unga männen skickade föräldrarna till Lantmannaskolor istället, kan till en stor del vara en följd av industrialiseringen som tog fart på 1800-talet med en allt större inflyttning till städerna, och ideal och föreställningar som spreds i en samtidigt växande medelklass.

På landsbygden och i arbetarbostäderna handlade vardagen fram till 1950-talet mest om att överleva, och då görs vad som behöver göras oavsett kön. Ny och pågående historisk forskning har dessutom visat att män och kvinnor förr utförde typ samma arbetsuppgifter, skillnaden på vad man gjorde var större beroende på om man var gift eller ogift, än vilket kön man hade.

Går vi tillbaka till en tid då det inte fanns så mycket annonser, alltså typ 1600-och 1700-talet, så tycker i alla fall jag att det är intressant att utländska besökare noterade, och förvånades över, att så många kvinnor arbetade ute på åkrarna.

Vilket får mig att tänka på låten ”Wow” av ett band med då en kvinnlig sångerska, och ett namn som påminner mig om en kanske mindre rolig hushållsuppgift när man röjer undan efter säg en festmåltid i en liten jaktstuga.

Nu måste jag säga att jag inte är ett dugg förvånad över vidden av kvinnligt arbete genom historien här uppe i norr. När Carl Frestare och typ var tredje man i arbetsför ålder var ute i fält år i sträck under minst två sekel, och varav de allra flesta tyvärr inte återvände, så var det kvinnor i alla åldrar som höll igång jordbruksproduktionen, och som här i Västmanland drev säterier och bruk.

Dessutom tar kombinationen av ett hårt klimat och fattigdom effektivt bort möjligheten av att dela upp arbetsuppgifter och sysslor efter kön, sen är ju som alltid naturligtvis alla människor individer som har olika fallenhet för och är olika kunniga i eller roade av att göra olika saker.

Född, uppvuxen med, och uppfostrad av kvinnor, så har jag redan från början vetat att kvinnor självklart kan, precis som historien gång på gång visar om man tittar tillräckligt noga i källorna, tro ingenting annat.

Nu är ju det svenska samhälle vi lever i idag åtminstone hyfsat jämställt, även om vägen har varit och är minst sagt krokig och det finns väldigt mycket mer att göra på det området. Men hopp finns för samtiden är ju i ständig förändring på både gott och ont. Vill återigen hävda att nycklarna till att förstå vår egen tid finns som olika lager i historien, och med lite kreativt tänkande går det att i källorna hitta spåren efter det som först inte syns.

Vilket får mig att tänka på en låt av en typ folkrocksångare som även om han inte var först på månen alltid kommer att vara ung i alla fall i sinnet. För dåtiden är som textraden ”there is more to the picture then meets the eye”, och när man väl har upptäckt det så finns det ingen återvändo, då den ena nya världen efter den andra ger sig till känna framför dina ögon, då har den i alla fall mig i sitt fasta och fascinerande grepp.

Ja det här gick ju jättebra, att bromsa upp tankegångarna då, så nu står det väl typ 109747 – 0 till hjärnan då den som vanligt sopade banan med mig. Så ni kan vara helt lugna för jag kan alltså åter igen konstatera att hjärnan trots lite vila som vanligt går på konstant hyperdrive… 😊

För den här hälsningen är skriven i typ ett enda svep, med låten ”Better the Devil”, på hyfsat hög volym i hörlurarna, av ett band med ett namn som påminner mig om något man för skyddade sig med, och som ny arkeologisk forskning har visat att även krigare av det naturligtvis inte svagare könet använde, för något sådant kön har mig veterligen aldrig funnits.

PS. Svaret på förra musikfrågorna är sångaren ”Johnny Cash”, bandet ”Marilyn Manson”, sångerskan ”Kate Bush” och bandet ”Monster Magnet”. För de kanske lite dolda bonusfrågorna så är den gamla slagdängan ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken” av ”Olle Adolphson”, och en av bildtexterna är en låt av punkbandet ”1208”. DS.
Examen från Husmodersskolan, eller bara party on? Bildtext: Examen från Husmodersskolan, eller bara party on?

Woman at work. Bildtext: Woman at work.

Blinded by the light. Bildtext: Blinded by the light.

Garanterat jobb efter examen, lätt som en plätt. Bildtext: Garanterat jobb efter examen, lätt som en plätt.

Arkivets dunderklump, med nödvändiga arkivarietillbehör. Bildtext: Arkivets dunderklump, med nödvändiga arkivarietillbehör.