Ok, inte riktigt enligt plan...
Bildtext: Ok, inte riktigt enligt plan...

21 OKTOBER 2020

All is i förra hälsningen fick mig sen att tänka på en bild i arkivet på något annat som också gled omkring på Mälarisen. När Första flygkåren 1929 satte ner sina bopålar vid sjöns strand så rattade piloterna sjöflygplan, som ju då inte behövde någon landningsbana på land. När isen sen frös till så var det ju ingen höjdare med pontoner direkt, så då löste man det delikata problemet att få upp planen i luften med att sätta på medar istället, tänk en släde med en typ 500 hästars motor som dragkraft. Vilket raskt förvandlade hela Mälaren till en enda stor gigantisk start- och landningsbana… 😊

Kommer också att tänka på att det här har ju sannerligen varit ett överraskningens år, med en pandemi som kraschade in strax efter att julmatskoman hade börjat släpa. Även i ett arkiv kan man bli överraskad när det dyker upp saker på helt oväntade ställen. Japp, sånt händer ibland en helt vanlig dag på jobbet då alltså.

I en jättefin silverfärgad lite större plåtask ligger handlingar från järnhandlaren Hygrells bygge av ”Villa Fridnäs” i Västerås. Mitt bland detta gäng med papper ligger en bild på ett upp och nervänt flygplan modell äldre. Där kan man ju fundera rätt så länge hur det hänger ihop med fakturor för byggrejor och sånt…

Det kan ju knappast klassas som en direkt perfekt landning, och piloten kanske blev lite ledsen över flygturens avslutning. Vilket får mig att tänka på låtarna ”Perfect” och ”I´m sorry” av ett band vars namn påminner mig om något som i ganska så stora mängder flyger till marken så här om hösten, ungefär som sagda flygmaskin då alltså…

Den som kan klura ut hur bilden hänger ihop med Hygrells villa modell större, eller vet vad det är för flygplan som hamnat lite snett i tillvaron får gärna höra av sig.

Samtidigt som flygkårens plan och markpersonal halkade omkring ute på isen så pågick också vid stranden tillverkning av just sjöflygplan, tolv sådana byggdes på licens av CFV, senare CVV, som annars såg till att flygkårens och andra flygande förbands flygplan var i skick att just flyga.

I ett fotoalbum från 1933, förövrigt samma år som Asea bytte ut sin logga då den började stå för något helt annat än kraftstationer på kartor, så finns flera bilder från sagda tillverkning, se där ytterligare en produkt som har tillverkats i länet som kanske inte är så känt.

Apropå flygplan och foton så finns det några flygbilder av Västerås från runt 1920 i arkivet, vilket känns som väldigt tidigt, i en tid då nog en flygmaskin fick de flesta att lyfta blicken mot skyn. Ja menar det är ju bara något år eller två efter att Röde Baronen och Snobben utkämpade sina sista imaginära luftdueller, då till den senares fördel. En av flygbilderna har säkert Asea sett till att den blivit tagen för den är över Mimerkvarteret, de andra är från samma del av staden fast från andra väderstreck.

Nu finns det ju mycket som gör sig lite bättre från fågelperspektiv än från marken, fornborgar till exempel som ju kanske för den oinvigde mest påminner om stenhögar sett från markhöjd. Just sådana fick åren 1930-1933 dåvarande löjtnanten Lorichs tillhörande just första flygkåren i uppdrag att flyga runt och fota av. Ett hyfsat antal fornborgar och lite slott och annat hann den gode löjtnanten med att avbilda medelst sin flygande kamera på sina flygturer. De bilderna hamnade sen i vårt arkiv, med noggranna anteckningar om höjden ifrån vilken bilden är tagen, sannerligen ett imponerande prov på sinnesnärvaro och förmåga till multi-tasking som man nog skulle säga idag. Löjtnanten själv skulle nog antagligen bara säga att han gjorde sitt jobb och utförde sitt uppdrag enligt order, men det är ju bara spekulation fast han var ju ändå militär.

Allt prat om flygplan får mig att höra låten ”Fly away” i huvudet, av en sångare som en period befann sig nära paradiset, en ledtråd som är rätt så vitsig när jag tänker efter.

Jag inser att detta kanske låter som högtflygande historier långt uppe i det blå utan markkontakt, men allt backas upp med hårda bildbevis. För vill du komma så nära sanningen om en historisk händelse som det nu går, finns det inga genvägar som inte innebär att du spenderar en inte oansenlig tid i olika arkiv, och kanske hittar de där lite oväntade pusselbitarna som får i alla fall något att falla på plats. För det är i arkivet som alla berättelser bor.

Idag är det ju populärt med berättelser från andra håll i nyhetsflödet, vilket osökt får mig att börja nynna på låten ”Fake it” med ett band som har samma namn som en av mina absoluta favoritlåtar från det så lagom glada 1990-talet, inte konstigt alltså att jag är svartrockare eller depprockare som man också sa på den tiden, fanns liksom inget annat val. Jag vet den här är svår, men det är bra gympa för hjärncellerna, och när ni kommer på svaret så passa på att spana in klippet från Glastonbury 1995 med just favoritlåten, om inte annat för att minnas hur det var att gå på en utomhuskonsert en helt vanlig sommar…

Det bandet har förresten namnet på en väldigt vanligt förekommande bordskrydda i sitt namn, oj nu blev det en dubbeldäckare av den här musikfrågan och det gör ju inget för det passar ju bra i sammanhanget.

Skickar också med några bilder från utställningsbygget i Traversen som jag tog i flygande fläng under en utflykt dit, kan avslöja att det hänt mer där sedan dess.

Hur ska han knyta ihop den här säcken då kanske ni tänker, tja jag har ju gett er en fyrklöver och det betyder ju tur. Som var något piloterna i flygets barndom verkligen behövde, för fallskärmar började inte hamna på flygares ryggar, eller kanske snarare i deras sittbrunnar, förrän runt 1918. Dessutom var planen byggda i trä och typ canvasduk som ofelbart förvandlades till plocke pinn vid minsta krasch. Så tur var en viktig dåtida utrustningsdetalj, och med hela tre musikfrågor hamnar vi då på sju, som ju allmänt brukar ses som ett lyckotal. 😊

PS. Svaret på förra musikfrågan är bandet ”Breaking Benjamin”. Kan också glatt konstatera att bilderna från arkivet i den hälsningen när den iskallt gled in på bloggen glade mången bandyfantast, jättekul! Jösses nu blev det ju sådär många bilder och musikfrågor igen, måste börja hejda mig…vilket får mig att tänka på…nej hjärnan, nu är det definitivt dags att göra ett depåstopp och landa vid närmaste kaffebryggare… DS.


Än slank hon hit, och än slank hon dit... Bildtext: Än slank hon hit, och än slank hon dit...

I skugga hrafnsins, eller snabbare än sin egen skugga! Bildtext: I skugga hrafnsins, eller snabbare än sin egen skugga!

Hur man får träd att flyga. Bildtext: Hur man får träd att flyga.

Omvänt plocke pinn. Bildtext: Omvänt plocke pinn.

Paint it black. Bildtext: Paint it black.

Från industrikvarter till kunskapskvarter. Bildtext: Från industrikvarter till kunskapskvarter.