Kanske nåt sånt här skulle kunna funka.
Bildtext: Kanske nåt sånt här skulle kunna funka?

23 JUNI 2020

Människan är väldigt anpassningsbar sägs det, och vänjer sig vid det mesta efter ett tag som typ att arbeta hemma…

När man väl har vant sig vid det, så tänker jag att då behöver man ju rent logiskt vänja sig vid att jobba på kontoret igen.

För någon gång, förhoppningsvis i höst, så kanske det blir dags att återgå till det som blivit känt som ”normalläge”, alltså i alla fall till nästan som det var innan mitten på mars.

För att underlätta processen att bli kontorsmänniska istället för köksbordsmänniska, så har jag några idéer om hur det skulle kunna lösas.

Jag menar, den plötsliga ökningen av mänsklig kontakt, även om visst avstånd hålls, surr av mänskliga röster och ringsignaler från okända mobiltelefoner föreställer jag mig i början kan kännas väldigt ovant och konstigt…innan man som sagt har vant sig då.

Alternativ 1: Ett ”återanpassningsrum” för den som vill vänja sig i lite mindre doser, alltså om en hel dag på kontoret känns lite väl häftigt de första veckorna.

Se bifogat förslag på hur ett sådant rum, eller flera vid behov, kan tänkas att inredas. Ni får tänka in en micro och några sköna tofflor och kuddar också. Rummet kan förslagsvis bokas i 30 minuters pass via kalendern i Outlook.

Förslag till kompletterande inredning tas emot med tacksamhet!

Alternativ 2: Ett ”Panic room” för den som känner att den gröna skärmen och skåpen vid arbetsplatsen börjar komma lite väl nära…

Här tänker jag att man kan ta en snabb språngmarsch till arkivet, där ju inte vem som helst kommer in. Väl där bör lugnet, tystnaden och lukten av gamla böcker och handlingar snabbt få pulsen att sjunka, även om just den effekten inte är vetenskapligt bevisad, men jag tror det skulle kunna funka.

Här har jag inte tänkt någon speciell inredning. Att det är ett arkiv med ståldörr och allt borde ju räcka i sig, dock finns där redan pinnstolar att sitta på.

För den som känner att arkivet ligger lite väl långt bort från kontoret, så var lugn en alternativ pulssänkare finns vid en kontorsarbetsplats nära dig.

Så, nu överlåter jag åt alla er hemmajobbarveteraner att fundera på om något av alternativen är värt att gå vidare med. För de är ju trots allt ni som sitter inne med specialistkunskapen vad det gäller att jobba vid köksbordet, eller soffan, kontra skrivbordet i kontorslandskapet.

Detta då jag själv istället har fått vänja mig vid ett kontor nästan helt utan kontorsmänniskor. Jag funderar vidare på hur vi i arkivet ska vänja oss vid alla hemmajobbares återkomst, men tänker att vi har ju i alla fall väldigt nära till arkivet…

Från ett svalt och skönt arkiv och kontor!


En räddare i nöden när arkivet känns långt bort. Bildtext: En räddare i nöden när arkivet känns långt bort.

Do not panic, be safe in the safe. Bildtext: Do not panic, be safe in the safe.