Marknad vid ett rödmålat slott, förlåt herrgård.
Bildtext: Marknad vid ett rödmålat slott, förlåt herrgård.

28 OKTOBER 2020


Förra veckan så började stommen till ett mobilt ”Tiny House” att byggas i Traversen, och för enkelhetens skulle så tänker jag i mina också små hälsningar att kalla det för ”lilla huset”, för då känns det ju liksom som att det blir lite mysigare och gulligare, alltså ungefär som en söt liten ellastbil.

På tal om bilar så har jag detta lite udda år ägnat mig en hel del åt att hjälpa mina kollegor byggnadsantikvarierna att hantera och arkivera de tiotusentals digitala bilder, som de har tagit när de varit ute med våra tålmodiga leasingbilar och bränt gummi på skogsvägarna. Mängden bilder beror på att de med en otroligt energisk envishet under några år har spårat upp och inventerat det mesta som står på en grund i några av länets kommuner, och de lär de delvis fortsätta med ett tag till efter vad jag har förstått. Det är allt från herrgårdar till utedass alltså en herrans massa byggnader, eller som vi andra dödliga i dagligt tal säger, hus.

Efter att ha sett alla dessa husbilder passera revy på skärmen så tänker jag att jag vågar mig på en liten fundering. Jag har nämligen märkt att en förkrossande majoritet av länets landsbygd bebos av människor i rödmålade hus, ni vet med den legendariska ”Falu rödfärg”. Så då tänker jag att för att vara så där lite lagom historiskt korrekt och värna det byggda kulturarvet så borde väl det lilla nybygget målas i sagda färg, och då naturligtvis med matchande vita knutar.

Nu ska ju det lilla huset vara hållbart, så jag inser att några färdigblandade färgburkar inhandlade från butikshyllan mot faktura inte riktigt håller måttet i sammanhanget. Därför har jag i arkivet konsulterat den från Dingtuna bördige grenadjären Anders Gustav Bengtsberg som jag vet äger en stor samling recept på lite allt möjligt, för att kolla hur färgen egentligen ska kokas ihop. Till min stora glädje hade han naturligtvis kvar sitt recept på den klassiska färgen från typ 1860 eller nåt.

Fast färgvalet är ju som sagt bara en liten tanke då, och vid närmare eftertanke så är det ju bäst att låta den konstnärliga kreativiteten flöda, för långt ifrån alla hus är ju som bekant röda…

Nu tänker ni kanske att jag måste ha flippat ur helt, för den gode grenadjären Bengtsberg måste ju ha lagt uniformen på hyllan för typ ett sekel sedan. Nja jag vill nog hävda att jag är vid mina sinnens fulla bruk, fast jag får väl tillstå att det faktum att jag ser och umgås med sedan länge döda människor en stor del av min arbetsdag och även fritid kan ha satt sina spår, hm kanske mer än jag inser…

Nu lär man sig rätt snabbt som arkivarie att de döda minsann inte är några tråkmånsar, utan har massor av superspännande att berätta om i stort sett allt möjligt som hör livet till. Så när ett handskrivet recept på Falu rödfärg resolut hamnar i kardan, ja då är det bara att ta emot och tacka för vänligheten. Så här kommer det fast på bild och även renskrivet då, för vi vet ju alla hur handstil kan vara att försöka tyda, inte minst om man har skrivit ner orden själv, tro mig det har jag gått bet på otaliga gånger… 😊

Innan det röda färgpigmentet från Dalarna gjorde sitt segertåg genom landet var typ alla hus utom de som byggdes av de som var stenrika, omålade. I stället för röda timmerstugor får ni visualisera er silvergrå sådana när filmen från 1600-talet spelas upp framför era ögon, japp ibland så var faktiskt dåtiden svart/vit, i alla fall fläckvis.

Nu är ju inte det här något färgrecept för huslig lycka, men däremot för skydd mot röta och slitage från väder och vind, vilket egentligen bara är en positiv bieffekt. För enligt vad jag har hört så började bönderna måla sina timmerhus i rödfärg för att det var ett kostnadseffektivt sett att på lite lagom avstånd få huset att se ut som en murad, läs rödmålad, herrgård, och det kan man ju se som en liten genväg till lycka, eller…

Nu får detta mig att höra låten ”Happy Home” i mitt huvud, av ett band som hade en liten förkärlek för lite skrikande blå nyanser på sina skivomslag, även om ett av deras album har samma färg som både adeln, prästerna och bönderna gillade i sin titel.

Nu var och är ju i princip ganska så få herrgårdar i länet byggda i sten eller tegel för den delen, utan av liggande fyrkantiga timmerstockar som först målades röda för att sen skickligt camoufleras med putsfasader för att på litet lagom avstånd se ut som ett litet slott i just rött tegel eller enligt senare mode i sten, det gällde ju att få maximal utdelning på de investerade slantarna och impa på polarna. Ibland är det nästan lite kusligt hur mycket det är som ändå går att känna igen från förr…

Seden och med tiden påbuden om att på detta sett pimpa husen spred sig till städerna, eller om det nu var tvärtom, för om vilket fotografi av en stadsvy från 1900 kallt ger intrycket av solida stenhus längs gatorna, så är det nästan alltid en illusion värdig vilken trollkarl som helst. Västerås hade som exempel fram till slutet av 1800-talet bara typ ett tiotal stenhus, resten var av trä och ofta klädda med puts. Så inte undra på att det satt brandvakter i Domkyrkans torn på den tiden, för stadsbränder var inte att leka med då det efter en sådan var betydligt lättare att räkna husen som stod kvar än de som brunnit ner. Skönt att det finns röda brandbilar nu för tiden.

Vilket får mig att börja nynna på låten ”This Wheel´s On Fire” av ett band som frontades av Englands punk- och postpunkdrottning, och apropå de döda så backades hon upp av några snubbar som uppenbarligen hade en svaghet för ett kvinnligt keltiskt sagoväsen från självaste dödsriket.

Vilket i sin tur får mig att tänka på helgens Barnlördag, där man kan få utlopp för sin kreativitet och skapa sig ett helt eget väsen.

Hu, det känns som det börjar bli lite väl läskigt mörkt och kallt ute, bäst att hitta en gosig filt så man får lite värme, och hur var det nu visst är väl röd en varm färg… 😊

PS. Svaren på förra musikfrågorna är på A) bandet "Flyleaf", på B) sångaren "Lenny Kravitz", och på C) favoritbanden "Seether" och "Veruca Salt". Fanns förresten kom jag på även några bonusfrågor i bildtexterna, och svaren på dom är sången "Prästens lilla kråka", filmen "Korpens skugga", seriefiguren "Lucky Luke" och bandet "Rolling Stones". Hörde också att Barnlördagen redan är fullbokad, jättekul att temat är så populärt, och så ligger det ju helt rätt i tiden också. DS.


Att koka rödfärg på grenadjarers vis. Bildtext: Att koka rödfärg på grenadjarers vis.

Ok, kanske får skala ner receptet lite. Bildtext: Ok, kanske får skala ner receptet lite.

Inte ett dugg solblekt efter 17 år i ett arkiv, respekt! Bildtext: Inte ett dugg solblekt efter 17 år i ett arkiv, respekt!

Naturligtvis med i nya utställningen. Bildtext: Naturligtvis med i nya utställningen.

Om inte kopparn i berget hade hittats. Bildtext: Om inte kopparn i berget hade hittats.