23

Specialvisningar för personer med någon form av demenssjukdom tillsammans med följeslagare. Under visningens gång tittar vi tillsammans på några utvalda föremål. Tillsammans utforskar vi föremålen, våra associationer och minnen. Kaffe ingår efter visningen för den som önskar. Förhandsbokning krävs.

28

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör din egen flagga. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

4

Hur tänker ungdomar kring klimatfrågan? Och hur kan vi som museum utveckla vår roll som en plats för reflektion och handling kring vår nutid med utgångspunkt i länets historia? Dessa två frågor blev tillsammans projektet Koldioxidteater som vi arbetat med under 2019. Ett spännande och väldigt lyckat projekt som vi nu kommer att ha en heldagsworkshop kring. Du kommer under dagen få prova på en form av objektteater som vi utvecklat inom projektet och undersöka hur metoden kan levandegöra ett föremåls livscykel och besökares berättelser i utställningar och magasin. Vi har några få platser kvar så anmäl dig senast den 22 september!

6

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag är det ett extra stort och flerfaldigt Fruntimmersfika då vi firar att vi har haft denna programpunkt i 10 år.

12

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Metall. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

12

Ett sjumilasprång genom bergsbrukets historia med historikern Niklas Ulfvebrand och musikern Torbjörn Grass. Från 6 år och uppåt!

13

Lars Henning berättar om amatörfotografen Carl Henning.

15

Visningar på länsmuseet för dig som är föräldraledig och har barn i barnvagn. Olika teman varje gång.

16

Nu lanserar Västmanlands läns museum ett nytt sätt att närma sig Västmanland – det Västmanland som varit och det som är. Det handlar om en audiell app för ljudvandringar som både är gratis, tillgängliga hela dygnet och som vi hoppas också ska locka till aktivitet. Prototypen av det första strövtåget, Skitviken – en rostig lustgård full av liv, är nu färdig att prova i praktiken. Var bland de första och kom och prova den tillsammans med oss!

23

Visning i Länsmuseets basutställningar som berättar den västmanländska historien från stenåldern fram till millenniumskiftet.

26

Temadagen Arkeologi i Västmanland är en möjlighet att få höra arkeologerna själva berätta om de nya resultaten från undersökningar och forskning som rör länet.

26

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Arkeologi - gör din egen runsten eller ett pärlhalsband. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

3

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag berättar vi om Älskade Mathilda! Mathilda bodde i Norberg i slutet av 1800-talet. Mannen Lars tvingades ta arbete på annan ort och genom åren skrev de 100-tals brev till varandra.

9

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Hos oss ställer flera av stadens arkiv ut och du kan få hjälp med släktforskning.

9

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör din egen tidskapsel - papperspåse eller ask. Den här gången är vi i Hörnan på entrétorget och det är gratis att vara med.

13

Föreläsning om förbannelser och fördärvande trolldom i fornnordisk religion och skandinavisk folktro med Tommy Kuusela.

17

Uppstart och upprop för insamling av personliga berättelser från arbetet på ASEA och livet på Östermalm i Västerås. Med föredrag och musik.

18

19

23

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör en mjukiskompis. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

27

Dagböcker ger oss en inblick i en annan människas liv, känslor och tankar. Genom att läsa äldre historiska dagböcker färdas vi tillbaka i tiden. Men historia är inte bara för länge sedan. Kanske vågar just du läsa högt ur din egen tonårsdagbok? Pinsamheter blir roligheter och igenkänning. Ta med en kompis eller flera, och gärna en dagbok!

30

Välkommen till invigningen av utställningen Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran. Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer.

1

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag är det jultema!

7

Välkommen till en julmarknad med en härlig blandning av hantverk från Västmanland, juliga godsaker, klappar, musik, pyssel och barnaktiviteter.

7

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Jul. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

8

14

Välkomna alla gamla som unga att med oss i våra fina julsånger sjunga. Med Arosorkestern, Rönnbären och Tja-Dang kören.
Se arkivet