Arkivens dag - ”Gömt eller glömt?”

Arkivens dag

Lördag 9 november kl 12-16

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås.

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Hos oss i museihuset Karlsgatan 2 kommer flera olika kulturarvsinstitutioner från staden visa upp sitt material och du kan även få hjälp med släktforskning.

FÖREDRAG

Föredragen hålls i Hörsalen på entrétorget.

12.15-12.45 Västerås äldsta historia i skrift och under mark Hur skriftliga och arkeologiska källor samverkar och fördjupar kunskapen om staden under vikingatid och medeltid. Med arkeolog Ulla Bergquist.

13.00-13.30 Skälby – en by i förändring! Ett föredrag om hur förändringarnas vindar svept över den lilla byn Skälby i Badelunda. Med PO Flodberg, Lars Envall och Ulla Wallén från Badelunda Hembygdsförening.

14.00-15.00 Arkiv i konsten Konstnären Kristina Müntzing berättar om sitt användande av arkiv som en del i sin konstnärliga praktik.

15.15-15.45 Zickermanska textilverket En källa med bilder för studier av äldre folkliga textilier i Västmanlands län.
Med fd Länshemslöjdskonsulent i Västmanlands län Anna Karin Reimerson.

UTSTÄLLNINGAR

Utställningar kommer att visas i utställningslokalen Traversen längst in på Västmanlands läns museum mellan kl 12-16.

Västmanlands läns museum visar utställningen om Rysslägret i Krampen, ett flyktingläger för sovjetiska soldater från andra världskriget. En bit av svensk historia som under många år tystades ner. Den andra utställningen visar berättelser om sägner och folktro från olika socknar i Västmanland.

Västerås stadsarkiv låter dig söka i Västerås stadsarkivs digitala bilddatabas och visar en utställning på årets tema. Under dagen kan du hämta biljetter till visningar av stadsarkivets samlingar som genomförs onsdag 13 nov kl 14 och 18. Eventuellt överblivna biljetter kan hämtas i Fiskartorgsentrén i stadshuset under vecka 46. OBS! Begränsat antal platser.

Regionarkivet visar en utställning om Sofielunds vårdhem 1865-1985.

Västerås stadsbibliotek visar material om mejerirörelsen i Västmanland. En monter- och skärmutställning från Västmanlandssamlingen.

Hur bra är du på glömda ord?  Vallby Friluftsmuseum låter dig testa dina kunskaper.

Badelunda hembygdsförening visar en fotoutställning med bilder från de två böckerna om byn Skälby i Badelunda.

Arkiv Västmanland visar utställningen Det som ofta glöms bort! De flesta som deponerar arkiv tänker att det är viktigast att bevara de ekonomiska och juridiska handlingarna men de andra handlingarna från jubileum, fotografier, affischer, brev mm - de som speglar ”verksamhetens själ” är minst lika viktiga men de glöms ofta bort, rensas ut. Varför blir det så? Värna din organisations historia – deponera allt!

Västerås släktforskarklubb visar en utställning på årets tema och hjälper dig att komma vidare med din släktforskning.

Kulturföreningen Vi i Viksäng visar en utställning om Spanska sjukan och kommer även att ha lotteri och bokförsäljning.