Porträtt, postiljoner och picknick

Invigning av utställningen Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran

  Lördag 30 november kl 13-16

  Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

  Fri entré


Välkommen till invigningen av utställningen Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran.
Fotografins första guldålder varade från 1860-talets början fram till första världskriget. Då dominerade de så kallade visitkorten som var porträttbilder uppklistrade på kartong. Nertill fanns fotografens namn och adressuppgifter konstfullt utformade. 

I städer och större orter etablerade sig allt flera fotografer och många av dessa var kvinnor i en tid då endast ett fåtal yrken gav möjlighet för kvinnor att vara egna företagare. Som ett nytt hantverk hade fotografin ännu inte kopplats ihop med könsnormer så många kvinnor fotograferade som ett sätt att livnära sig eller som en hobby. Trots detta har kvinnors roll bakom kameran fått liten plats i historieskrivningen. 

I länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer. Elise Hirsch och Augusta Almberg var yrkesfotografer med egna fotoateljéer medans Eva Timm var en hängiven hobbyfotograf som fotograferade släkt och vänner men också dokumenterade torp och människor i Lillhärad.

Nu har du chansen att se fantastiska fotografier tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer i utställningen Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran.