Magiska stenar och ramsor på medeltida ting

Onsdag 12 februari kl 18

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

Under medeltiden var smycken och andra gyllene föremål inte bara ”glitter och bling”, speciellt inte de med ädelstenar. Varje sten ansågs ha en magisk funktion och vissa av dem trodde man kunde bota sjukdomar och ge ägaren skydd mot fiender. Stenarna återanvändes under hundratals år, ingick ofta i samlingar och vissa stenar ansågs till och med kunna göra en smartare vid behov! Magin kunde också spädas på med ramsor och inskrifter av olika slag. Exempelvis var Gustav Vasas föräldrars trolovningsring är inte bara vacker att se på, den är också fylld med magi och symbolik.

Varmt välkommen att komma och lyssna på Pia Bengtsson Melin, fil. dr konstvetenskap och 1:e antikvarie på Statens historiska museer, när hon berättar om hur fingerringar och andra föremål på medeltiden genom ädelstenar, mystiska tecken och ramsor fick fler funktioner än att bara vara snygga och funktionella.