Nyheter

Strategi för kulturarvet

En gemensam regional kulturarvsstrategi har antagits av Länsstyrelsen Västmanland och Region Västmanland. Syftet med strategin är att i bred samverkan identifiera ett antal fokusområden för kulturarvsarbetet och att arbeta strategiskt för att nå resultat.

- Ett brett kulturarvsarbete är viktigt för den sociala hållbarheten, för utvecklingen av ett demokratiskt samhälle och har därför en avgörande roll i arbetet för hållbar utveckling. Vi har ett ansvar att tillsammans med alla som bor, besöker och verkar i länet bevara och utveckla länets kulturarv för den kommande generationen men också för att vi själva ska kunna njuta och glädja oss åt vår rika kulturhistoria, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Några exempel på aktiviteter i strategin är att utveckla medborgardialoger, digitalisering av kulturarvet, utbildningar för att göra kulturmiljöerna fysiskt tillgängliga i större utsträckning samt att utveckla samarbetet med skolorna för att öka kunskapen om det västmanländska kulturarvet.

 

Kampen om Västmanland 1521

För exakt 500 år sedan var kriget inte långt borta i Västmanland. Stockholms blodbad hade inträffat hösten innan, och Gustav Vasa hade fått stöd av dalkarlarna i sin armé. I tre delar återberättar SVT Västmanland de dramatiska dagarna i Västmanland.

I avsnitt 3 kan du höra vår pedagog Helena förklara hur slottet klarade en lång belägring. 


Se avsnitt 3 här
 

Nytt nummer av Spaning på tema Demokrati

Nu har det nya numret av tidskriften Spaning släppts! Temat denna gång är demokrati och du kan läsa om vägen till demokrati, Norbergsstrejken, om kvinnorna som gick i fronten för rösträttsrörelsen i vårt län, om VLT under andra världskriget, om vad unga förstagångsväljare tänker och mycket, mycket mer.

Spaning finns att hämta hos oss på Karlsgatan 2 i Västerås och läsas/laddas ner digitalt på vår hemsida och på Issuu. Inom kort kommer den även till ett bibliotek nära dig!

Spaning är en gratis tidskrift om kulturarvet i Västmanland, som det såg ut igår och som det ser ut idag. Den ges ut av Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygsförbund och Fornminnesförening.


Läs senaste numret av Spaning här

 

31 maj - en arkivaries betraktelser

Apropå gropar i förr hälsningen, så har ju människan länge använt sådana för att lägga de som lämnat jordelivet till den sista vilan, så även i vårt län såklart för här har det ju levt folk rätt så länge. Nu vet ni som är lite arkeologiskt bevandrade att det här med begravningsskick har ju varierat lite genom åren. Hela kroppen i backen, eller kremering och de brända benen under mark, som vanligt har modet runt detta gått som lite i cykler då… 

Nåväl, med kristendomen så blev det spikat att kroppen skulle jordfästas i ett stycke, med eller utan kista, allt beroende på den bortgångnes släkts finansiella situation vid frånfället. Inte ens efter döden var något gratis, och skulle det dessutom ringas i kyrkklockan så skulle det också pröjsas. Tittar man nu på gamla kartor över Västerås, för att ta ett näraliggande exempel, och den äldsta är från 1688, så spelar det ingen roll hur noga man än tittar, något liksom saknas. 

Japp, inte ens en endaste liten gräsplätt som kan tänkas vara en kyrkogård finns med på kartorna, så var tog alla människorna som gått hädan vägen då? Begravning till sjöss i Mälaren eller…?

Läs hela inlägget

 

Länsmuseet är öppet för besök

Vi är tacksamma att kunna ha museet öppet igen för besökare och har gjort en mängd åtgärder för att göra ditt besök hos oss så säkert som möjligt.  

Vi har kraftigt begränsat maxantalet besökare på Karlsgatan 2 och tillåter nu endast 25 besökare per museum. Vi har infört trafikljus vid ingången till länsmuseets utställningar och uppmanar även våra besökare att hålla avstånd via skyltar, utrop och personal på plats. Vi har även utökat våra städrutiner och det finns stationer med handsprit på flera ställen på entrétorget.

Den som känner minsta symptom ska inte komma till museet, utan stanna hemma. Besöker du oss så var noggrann med att tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra. Se också till att följa markeringar och lyssna på våra medarbetare som värnar om allas trygghet.  

Tack för att du visar hänsyn och varmt välkommen!


 

En arkivaries betraktelser

Du har väl inte missat vår blogg? Som arkivarie är det normala, tvärt emot vad den klassiska bilden kanske oftast är, att man dagligen träffar många människor.

Så när pandemin i mars gjorde att vi stängde vårt arkiv för externa besök och kollegorna på kontoret började jobba hemifrån, ja då blev det plötsligt väldigt tyst och lugnt för oss få som fortsatte att jobba på plats. För att mentalt hantera det som snabbt blev känt som det nya normala, så började vår arkivarie skicka små betraktelser i ord och bild om sakernas tillstånd här på Karlsgatan. 

Välkommen att följa livet bakom kulisserna på Karlsgatan 2 ur en arkivaries kanske något udda synvinkel.

Ta mig till bloggen!

 

Västmanlands läns museum stängt till den 22 februari

Västmanlands läns museum är fortsatt stängt för besök till och med den 22 februari 2021. Detta med anledning av regeringens besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner som kom den 4 februari 2021. 

Vi har beredskap att öppna den 23 februari men inväntar nya besked från regeringen under v.7.


Tills vi ses igen kan du ta del av vårt digitala utbud. 
Tillsammans håller vi i och ut! 

Digiseum

Västmanlands läns museum stängt till och med den 7 februari


Västmanlands läns museum är fortsatt stängt för besök till och med den 7 februari 2021. Detta med anledning av regeringens besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner som kom den 21 januari 2021. 

Tills vi ses igen kan du ta del av vårt digitala utbud. 
Tillsammans håller vi i och ut! 

Digiseum

Västmanlands läns museum samlar in berättelser om din Corona-jul

Pandemin har varit en stor omställning för många och länsmuseet vill gärna samla in berättelser, tankar och erfarenheter kring julen 2020. Kanske arbetar du inom vården? Kanske firar du själv? Kanske blir julfirandet en stund utomhus med familjen? Under julen tar länsmuseet emot berättelser om julen 2020 under Corona-pandemin. Det kan vara en kort eller lång text som beskriver tankar och erfarenheter. Även barn är välkomna att lämna sina berättelser, men de kan behöva hjälp av en vuxen att skriva. Tänk på att alla berättelser ska ha någon anknytning till Västmanland.

Gör så här:
Skicka in berättelsen om din jul 2020 samt dina kontaktuppgifter (namn, telefonnummer och e-postadress) till lansmuseet@regionvastmanland.se senast den 12 januari 2021. En medarbetare från länsmuseets arkiv kommer sedan att kontakta dig för att du ska kunna godkänna att din berättelse sparas i museets arkiv.

Tack för att du delar med dig!

 

Västmanlands läns museum vinner första pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION

Västmanlands läns museum vinner pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION för dokumentationen och ljudvandringen kring Skitviken i Västerås!

- Det är helt fantastiskt kul att Västmanlands läns museum och våra samarbetspartners uppmärksammas nationellt för det här utforskande arbetet där vi försöker att utveckla metoder för att dokumentera det materiella och immateriella kulturarvet i Västmanland. Dokumentationen är ju också extra aktuell just nu i Coronatider eftersom dess gestaltning upplevs utomhus, är öppen dygnet runt och kan bli en del av en promenad! Ladda bara ner appen Västmanlands läns museum så finns den där, säger Jennie Schaeffer, länsmuseichef på Västmanlands läns museum.