Nyheter

Ledig tjänst: projektledare Kostymstudion

Söker du en skapande tjänst där du får arbeta med ungdomar och deras kreativitet? Är du även intresserad av cos-play, lajv eller teater? Västmanlands läns museum söker nu någon som vill leda projektet Kostymstudion, kanske är det just dig vi söker.

Tillträde sker så snart som möjligt med en deltidsanställning på 50% under 6 månader, med goda möjligheter till förlängning. Beroende på projektets utformning kan du och gruppen komma att ses antigen dagtid, onsdagskvällar eller helg. 

Välkommen med din ansökan senast 6 oktober 2021.

Läs mer om tjänsten som projektledare Kostymstudion här

Nu kommer boken Älskade Vallby - Ett Västmanland i miniatyr!

Fredagen den 2 juli 2021 släpps boken Älskade Vallby - Ett Västmanland i miniatyr. En rikt illustrerad bok där du som läsare får följa med på en resa genom friluftsmuseets historia som innehåller både teater, midsommarfirande, djur och hantverk. I boken kan du läsa om visionerna, museimiljöerna och de pedagogiska idéerna.
 
År 1921 restes den första byggnaden på det område i Västerås som skulle komma att bli Vallby Friluftsmuseum. Ambitionen var att skapa ett ”Västmanland i smått”, där såväl byggnader som växter och djur skulle berätta om västmanländska traditioner och livsvillkor under flera hundra år. Idag rymmer friluftsmuseet fyrtiotalet byggnader, som har hämtats från olika platser i Västmanland. I boken kan du läsa om människorna på museet som har gjort verksamheten möjlig.
 
Vallby Friluftsmuseum är ett levande museum. Många besökare kommer tillbaka, ofta flera gånger per år. I boken får besökarnas egna minnen utrymme i form av personliga berättelser och bilder, och de ger innehållet en extra dimension. Museet har varit och är en plats för kunskap och möten. En plats som gått rakt in i mångas hjärtan.

Älskade Vallby - Ett Västmanland i miniatyr är nummer 88 i raden av årsböcker från Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening och ges ut i samarbete med Vallby Friluftsmuseum. Den kommer att finnas tillgänglig att köpa i butiken på Karlsgatan 2 och på Vallby Friluftsmuseum för 225 kr. Den kommer även att kunna beställas via Bokus och Adlibris.

 

Skolvisningar på arkeologisk undersökningsplats vid Skälby, Västerås

Skolklasser är välkomna att boka visning i september och oktober på platsen för årets arkeologiska undersökning. På Skälby har det genom årens lopp skett flera stora arkeologiska undersökningar och de spår av hus och gårdar, brunnar, åkrar och djurhållning som hittats berättar om vardagslivet under järnåldern. I år är det främst gravarna från yngre järnåldern som undersöks. Under visningen kommer eleverna att få höra om vardagslivet under järnåldern men även se delar av den aktuella utgrävningen och få berättat om arkeologi och vad en arkeolog sysslar med.

Visningen genomförs av pedagog från oss, med stöd av och i samverkan med Arkeologerna, vilka genomför den arkeologiska undersökningen. Visningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser. Kontaktperson för information och bokning: Museipedagog Anna Bratås 021-481 82 49
anna.bratas@vastmanlandslansmuseum.se

Projekt WOOF

Under hösten med start den här veckan startar Västmanlands läns museum ett nytt projekt som heter WestmannaArvets oregistrerade osteologiska fyndmaterial, förkortat WOOF. Tillsammans med studenter från osteoarkeologiska forskningslaboratoriet (OFL) vid Stockholms universitet kommer vi att i ett första skede ompacka, registrera och delvis analysera ett stort material från gravfältet Åsen i Kolbäck. Detta för att i ett senare skede kunna tillgängliggöra och förmedla materialet för allmänhet och forskare.  

​Projektet är möjligt tack vare att Länsstyrelsen Västmanland äskande av medel från Riksantikvarieämbetets anslag om bidrag till kulturmiljövård, som beviljades. Det är också möjligt tack vare att Osteologiska forskningslaboratoriet var positiva till idén med samverkan, universitet och museum emellan!

Håll utkik på våra sociala medier för uppdateringar om projektets gång! #ProjektWOOF

 

Strategi för kulturarvet

En gemensam regional kulturarvsstrategi har antagits av Länsstyrelsen Västmanland och Region Västmanland. Syftet med strategin är att i bred samverkan identifiera ett antal fokusområden för kulturarvsarbetet och att arbeta strategiskt för att nå resultat.

- Ett brett kulturarvsarbete är viktigt för den sociala hållbarheten, för utvecklingen av ett demokratiskt samhälle och har därför en avgörande roll i arbetet för hållbar utveckling. Vi har ett ansvar att tillsammans med alla som bor, besöker och verkar i länet bevara och utveckla länets kulturarv för den kommande generationen men också för att vi själva ska kunna njuta och glädja oss åt vår rika kulturhistoria, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Några exempel på aktiviteter i strategin är att utveckla medborgardialoger, digitalisering av kulturarvet, utbildningar för att göra kulturmiljöerna fysiskt tillgängliga i större utsträckning samt att utveckla samarbetet med skolorna för att öka kunskapen om det västmanländska kulturarvet.

 

Kampen om Västmanland 1521

För exakt 500 år sedan var kriget inte långt borta i Västmanland. Stockholms blodbad hade inträffat hösten innan, och Gustav Vasa hade fått stöd av dalkarlarna i sin armé. I tre delar återberättar SVT Västmanland de dramatiska dagarna i Västmanland.

I avsnitt 3 kan du höra vår pedagog Helena förklara hur slottet klarade en lång belägring. 


Se avsnitt 3 här
 

Nytt nummer av Spaning på tema Demokrati

Nu har det nya numret av tidskriften Spaning släppts! Temat denna gång är demokrati och du kan läsa om vägen till demokrati, Norbergsstrejken, om kvinnorna som gick i fronten för rösträttsrörelsen i vårt län, om VLT under andra världskriget, om vad unga förstagångsväljare tänker och mycket, mycket mer.

Spaning finns att hämta hos oss på Karlsgatan 2 i Västerås och läsas/laddas ner digitalt på vår hemsida och på Issuu. Inom kort kommer den även till ett bibliotek nära dig!

Spaning är en gratis tidskrift om kulturarvet i Västmanland, som det såg ut igår och som det ser ut idag. Den ges ut av Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygsförbund och Fornminnesförening.


Läs senaste numret av Spaning här

 

31 maj - en arkivaries betraktelser

Apropå gropar i förr hälsningen, så har ju människan länge använt sådana för att lägga de som lämnat jordelivet till den sista vilan, så även i vårt län såklart för här har det ju levt folk rätt så länge. Nu vet ni som är lite arkeologiskt bevandrade att det här med begravningsskick har ju varierat lite genom åren. Hela kroppen i backen, eller kremering och de brända benen under mark, som vanligt har modet runt detta gått som lite i cykler då… 

Nåväl, med kristendomen så blev det spikat att kroppen skulle jordfästas i ett stycke, med eller utan kista, allt beroende på den bortgångnes släkts finansiella situation vid frånfället. Inte ens efter döden var något gratis, och skulle det dessutom ringas i kyrkklockan så skulle det också pröjsas. Tittar man nu på gamla kartor över Västerås, för att ta ett näraliggande exempel, och den äldsta är från 1688, så spelar det ingen roll hur noga man än tittar, något liksom saknas. 

Japp, inte ens en endaste liten gräsplätt som kan tänkas vara en kyrkogård finns med på kartorna, så var tog alla människorna som gått hädan vägen då? Begravning till sjöss i Mälaren eller…?

Läs hela inlägget

 

Länsmuseet är öppet för besök

Vi är tacksamma att kunna ha museet öppet igen för besökare och har gjort en mängd åtgärder för att göra ditt besök hos oss så säkert som möjligt.  

Vi har kraftigt begränsat maxantalet besökare på Karlsgatan 2 och tillåter nu endast 25 besökare per museum. Vi har infört trafikljus vid ingången till länsmuseets utställningar och uppmanar även våra besökare att hålla avstånd via skyltar, utrop och personal på plats. Vi har även utökat våra städrutiner och det finns stationer med handsprit på flera ställen på entrétorget.

Den som känner minsta symptom ska inte komma till museet, utan stanna hemma. Besöker du oss så var noggrann med att tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra. Se också till att följa markeringar och lyssna på våra medarbetare som värnar om allas trygghet.  

Tack för att du visar hänsyn och varmt välkommen!


 

En arkivaries betraktelser

Du har väl inte missat vår blogg? Som arkivarie är det normala, tvärt emot vad den klassiska bilden kanske oftast är, att man dagligen träffar många människor.

Så när pandemin i mars gjorde att vi stängde vårt arkiv för externa besök och kollegorna på kontoret började jobba hemifrån, ja då blev det plötsligt väldigt tyst och lugnt för oss få som fortsatte att jobba på plats. För att mentalt hantera det som snabbt blev känt som det nya normala, så började vår arkivarie skicka små betraktelser i ord och bild om sakernas tillstånd här på Karlsgatan. 

Välkommen att följa livet bakom kulisserna på Karlsgatan 2 ur en arkivaries kanske något udda synvinkel.

Ta mig till bloggen!