Nyheter

Länsmuseet är öppet för besök

Vi är tacksamma att kunna ha museet öppet igen för besökare och har gjort en mängd åtgärder för att göra ditt besök hos oss så säkert som möjligt.  

Vi har kraftigt begränsat maxantalet besökare på Karlsgatan 2 och tillåter nu endast 25 besökare per museum. Vi har infört trafikljus vid ingången till länsmuseets utställningar och uppmanar även våra besökare att hålla avstånd via skyltar, utrop och personal på plats. Vi har även utökat våra städrutiner och det finns stationer med handsprit på flera ställen på entrétorget.

Den som känner minsta symptom ska inte komma till museet, utan stanna hemma. Besöker du oss så var noggrann med att tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra. Se också till att följa markeringar och lyssna på våra medarbetare som värnar om allas trygghet.  

Tack för att du visar hänsyn och varmt välkommen!


 

En arkivaries betraktelser

Du har väl inte missat vår blogg? Som arkivarie är det normala, tvärt emot vad den klassiska bilden kanske oftast är, att man dagligen träffar många människor.

Så när pandemin i mars gjorde att vi stängde vårt arkiv för externa besök och kollegorna på kontoret började jobba hemifrån, ja då blev det plötsligt väldigt tyst och lugnt för oss få som fortsatte att jobba på plats. För att mentalt hantera det som snabbt blev känt som det nya normala, så började vår arkivarie skicka små betraktelser i ord och bild om sakernas tillstånd här på Karlsgatan. 

Välkommen att följa livet bakom kulisserna på Karlsgatan 2 ur en arkivaries kanske något udda synvinkel.

Ta mig till bloggen!

 

Västmanlands läns museum stängt till den 22 februari

Västmanlands läns museum är fortsatt stängt för besök till och med den 22 februari 2021. Detta med anledning av regeringens besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner som kom den 4 februari 2021. 

Vi har beredskap att öppna den 23 februari men inväntar nya besked från regeringen under v.7.


Tills vi ses igen kan du ta del av vårt digitala utbud. 
Tillsammans håller vi i och ut! 

Digiseum

Västmanlands läns museum stängt till och med den 7 februari


Västmanlands läns museum är fortsatt stängt för besök till och med den 7 februari 2021. Detta med anledning av regeringens besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner som kom den 21 januari 2021. 

Tills vi ses igen kan du ta del av vårt digitala utbud. 
Tillsammans håller vi i och ut! 

Digiseum

Västmanlands läns museum samlar in berättelser om din Corona-jul

Pandemin har varit en stor omställning för många och länsmuseet vill gärna samla in berättelser, tankar och erfarenheter kring julen 2020. Kanske arbetar du inom vården? Kanske firar du själv? Kanske blir julfirandet en stund utomhus med familjen? Under julen tar länsmuseet emot berättelser om julen 2020 under Corona-pandemin. Det kan vara en kort eller lång text som beskriver tankar och erfarenheter. Även barn är välkomna att lämna sina berättelser, men de kan behöva hjälp av en vuxen att skriva. Tänk på att alla berättelser ska ha någon anknytning till Västmanland.

Gör så här:
Skicka in berättelsen om din jul 2020 samt dina kontaktuppgifter (namn, telefonnummer och e-postadress) till lansmuseet@regionvastmanland.se senast den 12 januari 2021. En medarbetare från länsmuseets arkiv kommer sedan att kontakta dig för att du ska kunna godkänna att din berättelse sparas i museets arkiv.

Tack för att du delar med dig!

 

Västmanlands läns museum vinner första pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION

Västmanlands läns museum vinner pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION för dokumentationen och ljudvandringen kring Skitviken i Västerås!

- Det är helt fantastiskt kul att Västmanlands läns museum och våra samarbetspartners uppmärksammas nationellt för det här utforskande arbetet där vi försöker att utveckla metoder för att dokumentera det materiella och immateriella kulturarvet i Västmanland. Dokumentationen är ju också extra aktuell just nu i Coronatider eftersom dess gestaltning upplevs utomhus, är öppen dygnet runt och kan bli en del av en promenad! Ladda bara ner appen Västmanlands läns museum så finns den där, säger Jennie Schaeffer, länsmuseichef på Västmanlands läns museum. 

 

TILLFÄLLIGT STÄNGT PÅ KARLSGATAN 2

En anställd i besöksservice/informationsdisken på Karlsgatan 2 har bekräftats smittad av covid-19. På grund av den personalbrist som uppstår under smittspårning kommer Karlsgatan 2 att stänga tillfälligt för besökare. Beslutet gäller från och med den 11 november tillsvidare. För information om aktuella program se vårt kalendarium.

 

Informationsmöte för länets lärare

Vad händer på Västmanlands läns museum som rör skolorna? Det vill vi gärna berätta! Därför bjuder vi in länets lärare till ett digitalt informationsmöte den 22 oktober kl 17.

Under mötet kommer vi att introducera vårt alldeles nya digitala bokningssystem som kommer att förenkla för skolor att hitta och boka pedagogiska program på länsmuseet. Vi kommer dessutom att presentera våra fem utställningar som berättar om Västmanlands historia – från senaste istiden fram till millennieskiftet. 

Efter att vi fått din anmälan skickas en bekräftelse. I den kommer det att finnas en länk som du använder för att delta digitalt under mötestillfället. Varmt välkommen! 


Boka din plats här 

Boken Koldioxidteater på museum är här!

Nu kan du läsa mer om projektet Koldioxidteater på Västmanlands läns museum, ett projekt som kom på delad andraplats för Årets pedagogiska projekt i museisverige! Med den här boken vill vi inspirera dig till att utforska hur museer kan utveckla nya sätt att arbeta tillsammans med besökare för att ta sig an samtidens globala utmaningar.

I texten har vi blandat beskrivningar av projektet, processen och metoderna med personliga berättelser från oss som deltog för att kunna dela så många olika perspektiv av projektet som möjligt med dig. Vi hoppas att du ska bli inspirerad att utveckla arbetssätt och metoder vidare!


Du hittar boken på svenska och engelska här


 

Vill du bygga ett Tiny house?

I samband med vår kommande utställning Hållbara rum så kommer det i utställningsrummet att byggas ett riktigt Tiny house på plats. Är du tjej/icke-man så kan du nu boka in dig för att tillsammans med föreningen Fliks vara med och bygga! Träffarna vänder sig till kvinnor i olika åldrar och bakgrunder som har liten eller ingen tidigare byggkunskap. Under varje kurstillfälle kommer det att finnas en kvinnlig snickare på plats som vägleder bygget. 

Första kurstillfället är den 24-25 oktober och anmälningsavgiften är på 300 kr. Observera att det endast är ett fåtal platser!

Anmäl dig via länken nedan och skriv kort om vem du är och varför du vill delta!

fliksforening@hotmail.com