Faktarummet stängt

Torsdagen den 22 augusti kommer Faktarummet med bibliotek och arkiv vara stängt pga verksamhetsdag. Varmt välkommen tillbaka på fredag!

Slaget om Västerås och skeletten från Dominikankonventet

Hur identifierar man vapenskador på gamla skelett? Den 25 augusti kl14 kommer Elin Ahlin Sundman, osteolog (benexpert) till oss och berättar om analysen av skeletten som hittades när Dominikankonventet i Västerås grävdes ut på 1950-talet. Visning av utställningen När då var nu - medeltidens makt och människor med museipedagog efter föreläsningen. Fri entré!

Boka in dig inför hösten!

Under hösten har vi två spännande bokningsbara seminarium! Den 17 september kommer fem forskare från Mälardalens högskola och föreläser om bland annat digitala mötesplatser, robotar och virtuell verklighet inom vården. Föranmälan senast 10 september.

Den 4 oktober bjuder in dig som är intresserad av museipedagogik, klimatfrågan och ett museums roll i förändring av sociala normer till en spännande workshop. Sista anmälningsdag 15 september.

Läs mer om programmen i kalendern.

En semesterdröm inom räckhåll

Strömsholms kanal är ett av våra finaste kulturminnen. Att uppleva, färdas på eller bredvid – på cykel, med båt eller till fots. Med början i Borgåsund återbrukar och förvandlar vi nu sluss- och brovaktarstugor till bekväma, vattennära boenden för framtiden. För dig, din familj och dina vänner att semestra hållbart och aktivt längs med kanalen. Och samla semesterminnen till nästa generation. Ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen Västmanland och Strömholms Kanalbolag via projektet Bruk 2.0.

Jag hoppas att unga kommer förstå

Den 14 augusti kl 15 öppnar vår andra omgång av sommarjobbare från projektet Koldioxidteater sin utställning "Jag hoppas att unga kommer förstå". De har under våren deltagit i museets projekt Koldioxidteater och arbetat med deltagande teater och miljöfrågor tillsammans med museets personal, forskare och designers från forskningsinstitutet RISE och Syddanskt universitet. Utställningen har de gjort med hjälp av årsrika för att få åsikter från olika generationer när det gäller klimatet.

Faktarummet semesterstängt

Under perioden 8 - 28 juli är vårt faktarum med arkiv och bibliotek semesterstängt.

Vad är det med folk nuförtiden?

26 juni öppnade sommarjobbarna från projektet Koldioxidteater på Västmanlands läns museum, period 1, sin utställning "Vad är det med folk nuförtiden?". De har under året deltagit i museets projekt Koldioxidteater och arbetat med deltagande teater och miljöfrågor tillsammans med museets personal, forskare och designers från forskningsinstitutet RISE och Syddanskt universitet. Utställningen har de gjort med hjälp av barn för att informera sig själva och andra om hur vi borde behandla vår jord bättre.

Faktarummet stängt

Torsdagen den 20 juni kommer Faktarummet med bibliotek och arkiv vara stängt pga sjukdom. Varmt välkomna tillbaka nästa vecka!

Invigning av utställningen ÅRSRIKA

Välkommen till invigningen av utställningen ÅRSRIKA. Här får du möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek och njutning. Under invigningsdagen kan du få en visning av utställningen, lyssna på föredrag och testa ett lättgympapass med Friskis och Svettis seniorklubb.

Missa inte Bråforsdagarna!

Välkommen på öppet hus i kulturreservatet Bråfors bergsmansby 29-30 juni kl10-16. Årets tema är skog och trä. Gå med på guidade visningar, få information om skogens historia, åk häst och vagn, var med på workshops och mycket mer.