Nyheter

Webben Kulturarv Västmanland är lanserad!

Webbsidan Kulturarv Västmanland drivs av Region Västmanland med finansiering från och i samarbete med länets 10 kommuner. Drivkraften är att öka och sprida kunskap om länets  samlade kulturarvstillgångar. På webben kan du hitta berättelser, bilder och filmer om personer, händelser och platser. Den gemensamma nämnaren är att materialet berättar något om vårt gemensamma kulturarv.

Och det bästa av allt: Alla kan bidra till vårt samlade kulturarv! Besök sidan idag och läs mer.


Kulturarv Västmanland 

Arkivens dag blir digital

Vi har alla fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras. I arkiven finns berättelser om farsoter och katastrofer likaväl som om fest eller vardag. Arkivens dag med temat Svart på vitt genomförs som vanligt den 14 november men i år blir den i en annan form. Det innebär att Arkivens dag i år bli ett digitalt evenemang och kommer att kunna upplevas året ut på Kulturarv Västmanland från och med den 14 november.

I vårt kalendarium kan du se vilka program som erbjuds!


Kulturarv Västmanland 

Informationsmöte för länets lärare

Vad händer på Västmanlands läns museum som rör skolorna? Det vill vi gärna berätta! Därför bjuder vi in länets lärare till ett digitalt informationsmöte den 22 oktober kl 17.

Under mötet kommer vi att introducera vårt alldeles nya digitala bokningssystem som kommer att förenkla för skolor att hitta och boka pedagogiska program på länsmuseet. Vi kommer dessutom att presentera våra fem utställningar som berättar om Västmanlands historia – från senaste istiden fram till millennieskiftet. 

Efter att vi fått din anmälan skickas en bekräftelse. I den kommer det att finnas en länk som du använder för att delta digitalt under mötestillfället. Varmt välkommen! 


Boka din plats här 

Boken Koldioxidteater på museum är här!

Nu kan du läsa mer om projektet Koldioxidteater på Västmanlands läns museum, ett projekt som kom på delad andraplats för Årets pedagogiska projekt i museisverige! Med den här boken vill vi inspirera dig till att utforska hur museer kan utveckla nya sätt att arbeta tillsammans med besökare för att ta sig an samtidens globala utmaningar.

I texten har vi blandat beskrivningar av projektet, processen och metoderna med personliga berättelser från oss som deltog för att kunna dela så många olika perspektiv av projektet som möjligt med dig. Vi hoppas att du ska bli inspirerad att utveckla arbetssätt och metoder vidare!


Du hittar boken på svenska och engelska här


 

Vill du bygga ett Tiny house?

I samband med vår kommande utställning Hållbara rum så kommer det i utställningsrummet att byggas ett riktigt Tiny house på plats. Är du tjej/icke-man så kan du nu boka in dig för att tillsammans med föreningen Fliks vara med och bygga! Träffarna vänder sig till kvinnor i olika åldrar och bakgrunder som har liten eller ingen tidigare byggkunskap. Under varje kurstillfälle kommer det att finnas en kvinnlig snickare på plats som vägleder bygget. 

Första kurstillfället är den 24-25 oktober och anmälningsavgiften är på 300 kr. Observera att det endast är ett fåtal platser!

Anmäl dig via länken nedan och skriv kort om vem du är och varför du vill delta!

fliksforening@hotmail.com 

Boardfabriken i Skinnskatteberg och nutida design

Missa inte Kulturarvsdagen hos oss på söndag 13 september kl 14 med föredrag om Boardfabriken i Skinnskatteberg och nutida design.
Hör författaren och f.d. länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge berätta om vår senaste årsbok som handlar om Skinnskattebergs Boardfabrik 1950-1988. Hör berättelser om fabriken, board, arbetskraftsinvandring och samhällsutvecklingen.

Efter en paus följer föredraget FOLKFORM: Produktionsnoveller. Designern Anna Holmquist från designduon FOLKFORM berättar om hur det är att designa med board idag. Hon och kollegan Chandra Ahlsell vill bevara generationers erfarenheter och visa på hantverket bakom massproduktion. De samarbetade med Sveriges sista Masonitefabrik i Rundvik, Västerbotten, som lades ner 2012 och såldes till Thailand. Där, utanför Bangkok, hittade de också maskinerna från Skinnskatteberg.

Det är säkert att besöka oss. Lokalerna är stora och vi håller avstånd. Fri entré men obligatorisk föranmälan.

Läs mer

 

Finissage: KISS - the exhibition

Den 20 september är det dags att ta farväl av sommarens succéutställning om rockbandet KISS. Detta gör vi i form av exklusiva visningar av utställningen som hålls av samlaren och ägaren Alexander Johansson! 

Visningarna hålls lördag 19 sep och söndag 20 sep kl 13, 14 och 15 och det är fri entré men obligatorisk förhandsanmälan. Boka din plats redan idag!

Läs mer

 

En arkivaries betraktelser

Vi har blivit med blogg! Som arkivarie är det normala, tvärt emot vad den klassiska bilden kanske oftast är, att man dagligen träffar många människor. Så när pandemin i mars gjorde att vi stängde vårt arkiv för externa besök och kollegorna på kontoret började jobba hemifrån, ja då blev det plötsligt väldigt tyst och lugnt för oss få som fortsatte att jobba på plats. För att mentalt hantera det som snabbt blev känt som det nya normala, så började vår arkivarie skicka små betraktelser i ord och bild om sakernas tillstånd här på Karlsgatan. Välkommen att följa livet bakom kulisserna på Karlsgatan 2 ur en arkivaries kanske något udda synvinkel.

Ta mig till bloggen!

 

Ledig tjänst: Projektsamordnare

Är du van att skriva ansökningar och är pigg på att arbeta med kulturarvet i Västmanland? Söker du en tjänst där du både får arbeta självständigt och stödja andra när det gäller att skriva ansökningar? Då är det kanske dig vi söker!

Tidsbegränsad anställning till och med 31 december 2020. Tillträde 1 oktober eller snarast. Välkommen med din ansökan senast 20 september 2020.

Läs mer och sök!

 

Karlsgatan Kafé öppnar igen!

Den 1 september kl 10 öppnar vi portarna till Karlsgatan Kafé i ny regi med Kostservice från Region Västmanland. I museihusets kafé kommer det att serveras mat från à la carte menyn, smörgåsar och salladslådor. Dessutom har vi alltid gott kaffebröd, godbitar, ekologiskt kaffe och andra läckerheter. Det går även bra att beställa catering till ert möte eller konferens på Karlsgatan 2. Karlsgatan Kafé kommer att ha samma öppettider som museihuset. 

Varmt välkomna!