Nyheter

Upplev innerstaden med ny arkitekturguide

En del beskriver byggnaderna i Västerås innerstad som gråa och stela. Men vad händer om vi tittar närmare på detaljer, de omsorgsfullt valda materialen, konsten och arkitekturen? Nu finns en arkitekturguide som kan hjälpa oss se vår ”gamla” innerstad med nya ögon.
 

Upptäck länet utanför museet

Museet är en spännande plats men det finns även mycket att upptäcka utanför museets väggar. Om du känner för en liten promenad eller utflykt kan du upptäcka en massa instressant historia ute i länet. Här hittar du tips på olika fria aktiviteter!


Läs mer

 

Konstdygnet 2020 - Hemmaresidens för konstnärer

Konstdygnet bjuder under våren 2020 in konstnärer från fyra län i Sverige att undersöka tiden i ofrivillig isolering. Hur påverkas skapandeprocessen när vi omfamnar ovissheten? Vilka känslor, tankar och idéer väcks till liv? Går det att kraftsamla och agera mitt i en paus?

Tillsammans med forskare, filosofer och andra kulturaktörer gör vi en gemensam ansats att under hösten få mötas och reflektera kring månaderna som förändrade världen.

Sista ansökningsdag 15 maj 2020.

 

Nytt nummer av Spaning

Nu finns ett nytt nummer av Spaning att hämta på Karlsgatan 2 eller läsas digitalt! Spaning är en gratis tidskrift om kulturarvet i Västmanland, som det såg ut igår och som det ser ut idag. I detta nummer kan du läsa om tåg och järnvägar.


Läs senaste numret av Spaning här

 

Barnlördag hemma: Odla ärtskott

Eftersom ni inte kan komma på barnlördag så kommer nu länsmuseets barnlördag hem till er! Den här gången använder vi enkla material och odlar ärtskott.


 

Karlsgatan Kafé stänger

Från och med onsdag 1 april 2020 stänger Karlsgatan Kafé. Daniel med personal, som drivit kaféet sedan 2017, riktar ett varmt tack till alla besökare och matgäster för tiden som varit. Stängningen beror, som ni säkert förstår, på färre besökare, avbokade konferenser och inställda program med anledning av den rådande situationen i samband med corona. Vi försöker nu hitta bra lösningar för Karlsgatan Kafé, både på kort och lång sikt. En tid framöver får våra gäster tyvärr räkna med att vi inte har någon servering.

I samband med detta ändrar vi våra öppettider tillfälligt och tar bort kvällsöppet på onsdagar. De aktuella öppettiderna är nu tisdag-fredag kl 10-17 och lördag-söndag kl 12-16.

Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta kan medföra för våra besökare och tackar för er förståelse.

 

Välkommen till ditt digitala länsmuseum

Ta del av museets fantastiska samlingar på DigitaltMuseum, utforska webbplatsen, testa vår ljudvandringsapp och följ oss i våra sociala medier. Vi har samlat ihop alla våra digitala resurser på en och samma plats så att du lätt hittar dem. 

Välkommen och upplev ditt länsmuseum digitalt!


Läs mer

Nya arkeologiska fynd i länet

Under ett pågående renoveringsarbetet på Hedenbergs gård utanför Tillberga, där Länsmuseets bebyggelseantikvarie Sara Bäckman har varit involverad som antikvarisk expert, har nya arkeologiska fynd kommit fram. 

- Det känns fantastisk att få vara med och upptäcka nya hällristningar. Det är en naturlig plats för dessa skålgropar med tanke på det höga läget i landskapet, säger Sara Bäckman bebyggelseantikvarie på Västmanlands läns museum. 

Information kring helgens Barnlördag

Pågrund av rådande omständigheter har vi valt att ställa in helgens Barnlördag med Riddartema. Vi återkommer med ett nytt datum vid ett senare tillfälle. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta medför och tackar för er förståelse.

 

Museihuset Karlsgatan 2 öppet för besök

De aktuella öppettiderna tillsvidare är:
tisdag - fredag kl 10-17 och lördag - söndag kl 12-16


Museet är fortsatt öppet att besöka på egen hand, men vi följer regeringens beslut och begränsar besökarantalet till max 50 besökare samtidigt i de publika ytorna. Vi räknar därför varje besökare för att garantera att max 50 personer är i anläggningen samtidigt.

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Är du inte frisk så vill vi att du avstår ditt besök av hänsyn till dina medmänniskor.

Uppdaterad information 15 april 2020