Faktarummet stängt 18 oktober

Faktarummet med bibliotek och arkiv är stängt idag 18 oktober pga sjukdom. Varmt välkommen tillbaka nästa vecka!

Museet har anslutit sig till K-samsök

Under sommaren har Västmanlands läns museum anslutit sig till K-samsök. K-samsök fungerar som en kopplingsdosa mellan olika kulturarvsinstitutioners databaser och de aktörer som vill använda informationen i egna tillämpningar, t ex på webbplatser eller i mobila lösningar. Vårt mål med att vara med i K-samsök är att nå ut internationellt med de föremål som finns i vårt digitala arkiv.

Strövtåg i sällskap – en utflykt mellan nu och då i Skitviken

Nu har Västmanlands läns museum lanserat ett nytt sätt att närma sig Västmanland – det Västmanland som varit och det som är. Det handlar om en audiell app för ljudvandringar som både är gratis, tillgängliga hela dygnet och som vi också hoppas ska locka till aktivitet. Prototypen av det första strövtåget, Skitviken – en rostig lustgård full av liv,  är nu färdig att prova i praktiken.

Invigning av Vasagatan med historiska vingslag

Nu är den planerade ombyggnaden av Vasagatan i Västerås äntligen färdig och det är dags att fira att stöket är över, gatan är finare och mer tillgänglig för alla.

Den 26 september mellan kl 16.30 –18.00 är du välkommen på invigningsfest! Förutom det obligatoriska invigningstalet så kommer du bland annat kunna träffa Gustav Vasa och andra personer från 1500-talet genom amatörteaterföreningen, Studio Westmannia, lyssna på arkeologen Jonas Ros när han berättar om skelett och andra fynd vid utgrävningarna eller hälsa på oss när vi låter barn prova historiska huvudbonader och kläder. Trubaduren Janke Jönsson kommer att underhålla på scen och det bjuds på saft, bullar och kaffe.

Varmt välkommen!

10-års jubileum för Fruntimmersfika

Första söndagen i varje månad under vår- och höstterminen är det Fruntimmersfika på Länsmuseet. I Pedagogen på övre plan är det uppdukat till kafferep med broderade dukar och blommiga kaffekoppar. Efter en kortare berättelse om en kvinna från länets historia så fikar vi tillsammans och samtalar om allt från starka kvinnor till kaffebröd.

Den 6 oktober kl 13-15 firar vi 10-årsjubileum för den populära programpunkten med ett extra stort och flerfaldigt Fruntimmersfika. Boka din plats idag!

FULLSATT! Minnesvärd heldagstur i norra Västmanland

Följ med på en specialtur den 3 november med Västmanlands läns museum och Folkhemsturen när vi åker till de modernistiska pärlorna Fagersta och Norberg i den norra delen av länet, två tungviktare inom svensk industrihistoria. Ciceroner är historikerna Rebecca Svensson och Niklas Ulfvebrand från Folkhemsturen.

Turen tar omkring 8 timmar och inkluderar retrofika, klassisk söndagsmiddag till lunch, veteranbuss, besök i spännande miljöer, någon liten överraskning, massor av kunskap och vida perspektiv på det explosiva 1900-talet och det svenska välfärdssamhället. Sista bokningsdag 27 okt.

Ursäkta röran! Vi bygger om!

Vårt arbete med våra basutställningar står aldrig still. Vi vill hela tiden göra mer och bättre så att ni som besökare ska få en så fantastisk upplevelse som möjligt. Därför kommer vi mellan den 14 oktober och 1 november att ha hantverkare på plats som bygger om på två olika ställen i forntidsutställningen. Detta innebär att vi kommer att behöva stänga av för besökare vid olika tillfällen och på olika platser.

Arbetet kommer i huvudsak att beröra er som vill besöka utställningen Människor och motorer – berättelsen om Mimer samt Mimerbion. Om du är särskilt intresserade av att besöka dessa så rekommenderar vi att ringa i förväg till Informationen på tfn 021-39 32 22 för att försäkra dig att det går att komma in.

Vi hoppas på er förståelse samt beklagar eventuella störningar som ni kan uppleva under tiden.

Koldioxidteater

Under 2019 har vi tillsammans med ungdomar från länet, Syddanskt Universitet samt RISE forskningsinstitut arbetat med projektet Koldioxidteater. Vi är mycket stolta över projektet och de samtal och den kunskap det genererat mellan olika generationer, nationaliteter och forskningsdiscipliner.

Ungdomarna som deltog har sommarjobbat hos oss och producerat två utställningar som visats i hörnan på entrétorget i museihuset Karlsgatan 2. Nu kan du se en kort film om projektet här.

Framtidens digitala äldreomsorg - redan här?

Välkommen till en temadag om framtidens digitala äldreomsorg. Fem forskare från Mälardalens högskola föreläser om bland annat digitala mötesplatser, robotar och virtuell verklighet inom vården.

Fri entré men obligatorisk föranmälan senast 15.9.

Slaget om Västerås och skeletten från Dominikankonventet

Hur identifierar man vapenskador på gamla skelett? Den 25 augusti kl14 kommer Elin Ahlin Sundman, osteolog (benexpert) till oss och berättar om analysen av skeletten som hittades när Dominikankonventet i Västerås grävdes ut på 1950-talet. Visning av utställningen När då var nu - medeltidens makt och människor med museipedagog efter föreläsningen. Fri entré!