Välkommen till Framtidsdagen på Karlsgatan 2

När då var nu forntidens folk och fäFramtidsdagen på Karlsgatan 2


Välkommen till framtidsdagen på Karlsgatan 2! Lyssna på intressanta samtal och seminarium om Västmanlands framtid.

Pausa julstöket och greppa framtiden! Fria bussresor med VL 15 december.PROGRAM

Hörsalen (110 platser finns tillgängliga, biljetter hämtas vid huvudentrén tidigast en timme innan)
12:15 – 12:45 David Karlsson Kultur som utvecklingskraft – om kulturella och kreativa näringar i ett framtidsperspektiv
Vad är kultur? Vad är konst? Vilken plats har de kulturella och kreativa näringarna när vi diskuterar framtiden? David Karlsson är idéhistoriker och kulturskribent. Han har varit förläggare på bokförlaget Daidalos och redaktör för tidskriften Ord & Bild (1994-1998). Som frilansskribent har han medverkat i Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter samt ett stort antal tidskrifter och böcker. Han var med om att grunda Nätverkstan Kultur (1995) där han i dag är verksam som seniorrådgivare. Hösten 2013 övertog han Bokförlaget Korpen, där han nu på lediga stunder är verksam som bokförläggare. Sedan våren 2018 är han även delägare i Bokförlaget Tranan.

13:00-13:45 Maria Wetterstrand - Våga tänka stort, långsiktigt och hållbart
Hur ekonomisk-, social- och framför allt miljömässig hållbarhet skapar förutsägningar för vår gemensamma framtid, såväl lokalt som globalt.
Maria Wetterstrand är utan tvekan en av Sveriges stora ögonöppnare vad gäller gröna frågor. Maria Wetterstrand är född och uppvuxen "granngårds" i Eskilstuna. Hon har studerat både biologi och nordiska språk på universitetet och varit politiskt engagerad i miljöfrågor större delen av sitt liv. Dessa erfarenheter har gett henne en unik spetskompetens inom området och har gett henne stor plats i det offentliga debattklimatet rörande klimatfrågor och hållbar utveckling. Hon har skrivit böckerna ”Den nya gröna vågen” och ”Vad är miljö och 100 andra frågor” och arbetar idag som VD för ett konsultbolag med fokus på företagens och näringslivets hållbarhetsagenda. Då miljö- och klimatfrågor är av ständigt växande betydning är Maria Wetterstrand mer aktuell än någonsin.

14:00 – 14:45 Göran Adlén - Våga älska framtiden! - Så här ska vi lyckas i Västmanland
Att se in i framtiden är inte lätt. Vissa hävdar till och med att det är omöjligt. Men det finns några personer bland oss som kan göra mycket kvalificerade bedömningar av hur framtidens digitalisering och teknologiers kommer att påverka vårliv och arbete. Göran Adlén är en av dessa personer. 2014 blev han utsedd till "Årets föreläsare" och fick även "Narrenpriset". Han har gjort framtiden till sin specialitet och hjälper dagens verksamheter att vara beredda på morgondagens utmaningar och möjligheter. Göran har i femton år i rad genomfört sina populära trendrapporter och dessutom lett ett antal förändringsprojekt för olika företag och organisationer. De närmaste åren kommer vi se förändringar i världen, i näringslivet och i samhället i stort. Många jobb kommer att slås ut och ersättas av helt nya typer av arbeten. Samtidigt kommer gamla varumärken att få en renässans. Enligt Göran Adlén är Framtiden är inte nattsvart. Framtiden är euforiskt ljus. Du bestämmer själv hur du ska se på din framtid.


15:00-15:45 Västmanländska snillen spekulerar – Västmanland 2030
Ett rundabordssamtal kring framtiden i Västmanland med utblick mot 2030. Under 45 minuter leder Maria Linder, Regional utvecklingsdirektör vid Region Västmanland, ett samtal med personer som alla bor eller är verksamma inom länet. Vi kommer få höra deras funderingar kring de utmaningar och möjligheter som vi strå inför och de förutsättningar som en värld i förändring ger oss. I samtalet deltar Niklas Hjulström (Teaterchef vid VästmanlandsTeater) Catarina Berglund (Processledare, Automation Region) Michael Campese, (Klubbdirektör Brynäs IF tidigare VSK), Niklas Gunnar (Vd, Mälarenergi), Ann-Marie Svensson (Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland) samt en gymnasieelev bosatt i Västmanland.Transformatorn (20 platser) – kortseminarier

12:15-12:35 Mälarporten - en ny levande stadsdel och ett modernt resecentrum. Mitt i Västerås - precis vid Mälaren
12:45-13:05 Framtiden redan här, hur Riksbyggen robotiserar ekonomifunktionen för att förenkla för sina kunder (Riksbyggen)
13:15-13:35 Northvolt och Amazon – nya etableringar i Västerås som stärker attraktionskraften i regionen (Västerås stad)
13:45-14:05 Tillsammans mot framtidens samhälle – hur ser det ut? En idé och vision om framtidens stad och hur samlad information från funktioner som en stads el- och värmeförsörjning, vattenhantering, bredband kan kopplas samman med andra aktörer för en ökad säkerhet (Mälarenergi)
14:10-14:25 Yrkesjakten – Framtidsinriktad insats för dagens ungdomar och morgondagens arbetsmarknad (Arbetsförmedlingen)
14:30-15:50 Mer lokal mat - En livsmedelsstrategi med sikte på att öka länets livsmedelsproduktion till 2030 (Länsstyrelsen)
15:55-15:25 Gaming generationen – är det där vi hittar framtidens kompetenser? (Arena Academy)
15:30-15:50 Rätt medicin i rätt tid och självständigare liv med Evondos läkemedelsrobot (Evondos)


Workshop
Tid: 12-14 respektive 14-16 (max 20 deltagare vid respektive tillfälle)
Plats: Vi samlas vid Arbetsförmedlingen som håller till direkt vid entrén

Välkommen på en workshop för framtidens lärande och jobb!
Spelvärlden – en gamechanger i talang och kompetensjakten?
I jakten på framtidens kompetens och talanger måste vi leta på fler platser, skapa oväntade möten och hitta nya arenor. Här är den snabbt växande spelvärlden en outnyttjad resurs. En guldgruva för den som vill hitta digitalt uppkopplade, nätverkande, flerspråkig kompetens. Allt fler får upp ögonen för att den som spelar spel också övar upp färdigheter som är användbara i arbetlivet. Den stora utmaningen är att få spelare och arbetsgivare att börja tala samma språk. Vad tror du? Arrangör: RISE i samarbete med Area Academy och ArbetsförmedlingenPedagogen

13-15 För barn – årets julklapp 2030Karlsgatan Kafé - torget

12-16 Gaming - Allt fler får upp ögonen för att den som spelar spel också övar upp färdigheter som är användbara i arbetslivet. (Area Academy)
Jakten på framtidens kompetens och talanger måste vi leta på fler platser, skapa oväntade möten och hitta nya arenor. Här är den snabbt växande spelvärlden en outnyttjad resurs. En guldgruva för den som vill hitta digitalt uppkopplad, nätverkande, flerspråkig problemlösande kompetens! Allt fler får upp ögonen för att den som spelar spel också övar upp färdigheter som är användbara i arbetslivet. Area Academy bjuder in att pröva på gaming – fyra datorer står uppkopplade och du får hjälp att testa på och diskutera framtiden.

12-16 Yrkesjakten (Arbetsförmedlingen)
Yrkesjakten är ett vägledningsverktyg som presenterar arbetsmarknadskunskap på ett nytt sätt, via mobilen genom 360 graders filmer och VR har man möjlighet att kliva in i ett yrke och göra ett virtuellt studiebesök på en arbetsplats var och när man vill! Yrkesjakten vill genom att använda ny teknik vägleda unga till framtidsyrken, förenkla matchningen och göra arbetsmarknaden tillgänglig för fler. Välkommen att kliva in i några av de yrken som kan bli din framtid!

12-16 Tror du att det här med framtidens arbetsliv sker längre fram? Nej. Framtiden är redan här!
Träffa Robin, världens mest sociala robot som idag har en ”anställning” på Arbetsförmedlingens Innovationscenter. Nu har du möjligheten att se och uppleva den sociala roboten som kan kommunicera med dig med både naturlig röst och ansiktsuttryck. Kom och ställ en fråga till Robin om hur framtidens arbetsliv kan se ut.

Västmanlands läns museums filmrum

12.15-15.45 I filmrummet visar vi under eftermiddagen några kortfilmer samt ett antal miniföreläsningar kring frågor som berör framtiden

Hur tänker andra kring framtiden? Vilka utmaningar och möjligheter finns? Hur kommer det bli? Slå dig ner i de sköna filmfåtöljerna och ta en stund i lugn och ro för att reflektera över framtiden. Se och lyssna på ett föredrag och andras tankar kring hur får vi det sociala livet hållbart, kommer Artificiell Intelligens (AI) att förändra och påverka vår vardag eller hur förhåller vi oss till miljön omkring oss. (OBS! De ordinarie filmerna som brukar visas här kommer att utgå den här dagen.)