Slaget om Västerås och skeletten från Dominikankonventet

Söndag 25 augusti kl 14

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

Fri entré till både föreläsning och visning

Den 25 augusti kl14 kommer Elin Ahlin Sundman, osteolog (benexpert) till oss och berättar om analysen av skeletten som hittades när Dominikankonventet i Västerås grävdes ut på 1950-talet. Sven Drakenberg, som ledde utgrävningen, föreslog att de som stupat i slaget om Västerås 1521 begravts i konventet.

Men vad säger de nya kol 14 dateringarna, var de skadade verkligen med i slaget om Västerås? Vilka är det som har skadats? Kan man se om personen överlevde eller dog av skadan? Efter föreläsningen kan du följa med på en visning av utställningen När då var nu – medeltidens makt och människor.

Elin Ahlin Sundman är osteolog (benexpert) och doktorand i arkeologi på Háskóli íslands i Reykjavik. Hon studerar medeltida skelett från Island och Sverige, bland annat från Dominikankonventet i Västerås.

Föreläsningen är länsmuseets bidrag till Arkeologidagen 2019. ​