Invigning av Vasagatan med historiska vingslag

Rekonstruerad bild av Vasagatan


Nu är den planerade ombyggnaden av Vasagatan i Västerås äntligen färdig och det är dags att fira att stöket är över, gatan är finare och mer tillgänglig för alla. 

Den 26 september mellan kl 16.30 –18.00 är du välkommen på invigningsfest! Förutom det obligatoriska invigningstalet så kommer du bland annat kunna träffa Gustav Vasa och andra personer från 1500-talet genom amatörteaterföreningen, Studio Westmannia, lyssna på arkeologen Jonas Ros när han berättar om skelett och andra fynd vid utgrävningarna eller hälsa på oss när vi låter barn prova historiska huvudbonader och kläder. Trubaduren Janke Jönsson kommer att underhålla på scen och det bjuds på saft, bullar och kaffe.

Varmt välkommen!


Program 26.9


Kl 16.30 Anders Teljebäck, ordförande för kommunstyrelsen, och Anna Thunell, ordförande för tekniska nämnden, håller invigningstal på scenen vid korsningen Vasagatan / Hantverkargatan.

Kl 16.35 Vasalopp mellan förvaltningsdirektörerna Hans Näslund från teknik- och fastighetsförvaltningen på Västerås stad och Arne Andersson från VL / Kollektivtrafikförvaltningen.

Kl 16.30 - 18.00 Välkommen till det rustade området på Vasagatan, mellan korsningarna vid Smedjegatan samt Hantverkargatan. Här kan du bland annat träffa Gustav Vasa och andra personer från 1500-talet genom amatörteaterföreningen, Studio Westmannia.

I tälten på Hantverkargatan kan du träffa arkeologen Jonas Ros som berättar om skelett och andra fynd vid utgrävningarna. Västmanlands läns museum låter dig som är barn att prova historiska huvudbonader och kläder. Är du nyfiken på utvecklingen i city och om samarbetet inom Kraftsamling kan du ställa frågor till Anders Lerner från Västerås stad.

Trubaduren Janke Jönsson underhåller på scen. Västerås stad bjuder på saft, bullar och kaffe.

Varmt välkommen!


Arrangör: Västerås stad

Läs mer om ombyggnationen av Vasagatan