Kalender

Augusti

25

När Dominikankonventet i Västerås grävdes ut, på 1950-talet, upptäcktes att många skelett hade vapenskador. Sven Drakenberg, som ledde utgrävningen, föreslog att de som stupat i slaget om Västerås 1521 begravts i konventet. Elin Ahlin Sundman, osteolog och doktorand i arkeologi på Háskóli íslands i Reykjavik, kommer att berätta om analysen av skeletten.

28

Det krävs inte perfekt syn för att ta del av våra utställningar. Under våra syntolkade visningar ges detaljerade och målande beskrivningar av konsten i museet eller i staden offentliga miljöer. Under dagens syntolkade stadsvandring kommer vi lära oss med om Västerås stads konst och historia.

31

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat väva, fläta. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.
September

3

Följ med en byggnadsantikvarie från Västmanlands läns museum och en intendent från Västerås konstmuseum och hör mer om modernismen i arkitektur och offentlig konst.

8

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag berättar vi om Ellen Lagergren och Eva Timm - insamlare av företeelser och folkminnen till museer och arkiv.

10

Visningar på länsmuseet för dig som är föräldraledig och har barn i barnvagn. Olika teman varje gång.

14

Karlsgatan 2 bjuder på spännande och roliga aktiviteter för hela familjen.

17

Fem forskare från Mälardalens högskola föreläser om bland annat digitala mötesplatser, robotar och virtuell verklighet inom vården. Föranmälan senast 10.9

18

En föreställning byggd på minnen, hörsägner och fantasier. Berättare Stig Lång & Sång/musik Peo Hiller.

18

Det krävs inte perfekt syn för att kunna ta del av våra utställningar! Den här gången ger vi en syntolkad visning av utställningen ÅRSRIKA. Här får du som besökare möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död.

23

Specialvisningar för personer med någon form av demenssjukdom tillsammans med följeslagare. Under visningens gång tittar vi tillsammans på några utvalda föremål. Tillsammans utforskar vi föremålen, våra associationer och minnen. Kaffe ingår efter visningen för den som önskar. Förhandsbokning krävs.

28

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör din egen flagga. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.
Oktober

4

Under våren har projektet Koldioxidteater på Västmanlands läns museum arbetat med en samskapande process. Det är en del i ett arbete där vi på djupet utvecklar nya sätt att arbeta med museets samlingar och förmedling av kulturarv och engagerar unga länsbor i det arbetet. Nu bjuder vi bjuder in dig som är intresserad av museipedagogik, klimatfrågan och ett museums roll i förändring av sociala normer till en spännande workshop den 4 oktober. Sista anmälningsdag 15 september.

6

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag är det ett extra stort och flerfaldigt Fruntimmersfika då vi firar att vi har haft denna programpunkt i 10 år.

9

Ett sjumilasprång genom bergsbrukets historia med historikern Niklas Ulfvebrand och musikern Torbjörn Grass.

12

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Metall. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

12

Ett sjumilasprång genom bergsbrukets historia med historikern Niklas Ulfvebrand och musikern Torbjörn Grass. Från 6 år och uppåt!

13

Lars Henning berättar om amatörfotografen Carl Henning.

15

Visningar på länsmuseet för dig som är föräldraledig och har barn i barnvagn. Olika teman varje gång.

16

Lansering av Länsmuseets nya ljudvandringsapp. I pilotprojektet ”Kulturarv i ditt öga och öra” skapas ljudvandringar som levandegör Västmanlands läns historia. Invigning inne på Länsmuseet som avslutas med en provvandring i ”Skitviken” vid Lillåudden i Västerås.

23

Visning i Länsmuseets basutställningar som berättar den västmanländska historien från stenåldern fram till millenniumskiftet.

26

Kom och lyssna på föredrag om de senaste arkeologiska undersökningarna och fynden i Västmanland.

26

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Arkeologi - gör din egen runsten eller ett pärlhalsband. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.
November

3

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag berättar vi om Älskade Mathilda! Mathilda bodde i Norberg i slutet av 1800-talet. Mannen Lars tvingades ta arbete på annan ort och genom åren skrev de 100-tals brev till varandra.

9

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Hos oss ställer flera av stadens arkiv ut och du kan få hjälp med släktforskning.

9

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör din egen tidskapsel - papperspåse eller ask. Den här gången är vi i Hörnan på entrétorget och det är gratis att vara med.

13

Föreläsning om förbannelser och fördärvande trolldom i fornnordisk religion och skandinavisk folktro med Tommy Kuusela.

17

Uppstart och upprop för insamling av personliga berättelser från arbetet på ASEA och livet på Östermalm i Västerås. Med föredrag och musik.

18

Specialvisningar för personer med någon form av demenssjukdom tillsammans med följeslagare. Under visningens gång tittar vi tillsammans på några utvalda föremål. Tillsammans utforskar vi föremålen, våra associationer och minnen. Kaffe ingår efter visningen för den som önskar. Förhandsbokning krävs.

19

Visningar på länsmuseet för dig som är föräldraledig och har barn i barnvagn. Olika teman varje gång.

23

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Gör en mjukiskompis. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

27

Dagböcker ger oss en inblick i en annan människas liv, känslor och tankar. Genom att läsa äldre historiska dagböcker färdas vi tillbaka i tiden. Men historia är inte bara för länge sedan. Kanske vågar just du läsa högt ur din egen tonårsdagbok? Pinsamheter blir roligheter och igenkänning. Ta med en kompis eller flera, och gärna en dagbok!

30

Välkommen till invigningen av utställningen Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran. Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer.
December

1

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Idag är det jultema!

7

Välkommen till en julmarknad med en härlig blandning av hantverk från Västmanland, juliga godsaker, klappar, musik, pyssel och barnaktiviteter.

7

Välkommen till länsmuseets barnlördagar! Här skapar vi fritt på olika teman och idag är temat Jul. Vi håller till i Pedagogen som ligger på våning 2 och det är gratis att vara med.

8

Välkommen till en julmarknad med en härlig blandning av hantverk från Västmanland, juliga godsaker, klappar, musik, pyssel och barnaktiviteter.

14

Välkomna alla gamla som unga att med oss i våra fina julsånger sjunga. Med Arosorkestern, Rönnbären och Tja-Dang kören.
Se arkivet