Februari

23

Välkomna till Västmanlands läns museums och Västerås konstmuseums öppna skapande verksamhet för barn.

25

Mycket tyder på att man kan motverka och lindra demens med olika former av kulturell stimulans. Därför har vi specialvisningar för personer med någon form av demenssjukdom tillsammans med närstående person eller följeslagare. En visning med liten grupp, i lugnt tempo aktiverar vi minnet. Vi samtalar om det mesta, men mycket runt några utvalda föremål.
Mars

2

Västmanland är Sveriges mest industritäta län. Vår industri har sina rötter i den tidiga järnhanteringen, 2 500 år tillbaka i tiden. Här finns mycket att ta hand om och dokumentera från forntiden fram till vår samtid. Vi har ett antal föreningar i länet som engagerar sig på olika sätt i industrihistorien. Nu vill Västmanlands Hembygdsförbund och Västmanlands läns museum bjuda in till en träff för alla, enskilda och föreningar med ett intresse för länets industrihistoria.

2

3

Välkommen på en härlig söndagsföreläsning med spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé.

5

Länsmuseet och Konstmuseet håller kortare lunchvisningar tillsammans med olika fokus inom temat kvinnor i historien och kvinnor i konsten. Den här gången fokuserar vi på konstnären Elsa Celsing.

6

Länsmuseet och Konstmuseet håller kortare lunchvisningar tillsammans med olika fokus inom temat kvinnor i historien och kvinnor i konsten. Den här gången fokuserar vi på industrins kvinnor under historien.

6

Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum bjuder in till en kväll på Karlsgatan 2 i kvinnodagens tecken! Inför internationella kvinnodagen, 8 mars, vill vi uppmärksamma kvinnor i konsten och historien. Kvällen bjuder på allt från bubbel, sång och quiz till föreläsning och samtal. Alla är välkomna – oavsett om du definierar dig som fruntimmer eller inte!

7

Länsmuseet och Konstmuseet håller kortare lunchvisningar tillsammans med olika fokus inom temat kvinnor i historien och kvinnor i konsten. Den här gången tittar vi och diskuterar synen på kvinnor och nakenmodellens historia.

8

Länsmuseet och Konstmuseet håller kortare lunchvisningar tillsammans med olika fokus inom temat kvinnor i historien och kvinnor i konsten. Den här gången fokuserar vi på olika typer av kvinnorörelser.

9

16

20

Föredrag med Christer Westerdahl där han berättar om sydda träbåtar i olika varianter från Arktis till Ekvatorn med särskild hänsyn till dem på samiskt område.

23

27

Det krävs inte perfekt syn för att kunna ta del av våra utställningar och det är viktigt att alla får chans att ta del av dem. Under våra syntolkade visningar ges detaljerade och målande beskrivningar av utställningarna på museerna för att skapa förståelse.

30

3

Föreläsning med Gunilla Larsson om Tunabåten som finns i länsmuseets utställningar samt om samisk sjöfart mot bakgrund av den skogssamiska historien i Mellansverige.

13

17

Anders Kaliff, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, berättar utifrån nya fynd och jämförelser från andra kulturer. Det blir en färd genom historien, från stenålderns dödshus fram till medeltidens stavkyrkor och med avstickare till Sydostasiens andehus och 1800-talets romantiska måleri.

27

4

6

Är du nyfiken på vad som finns i länsmuseets föremålssamling? Följ med på en spännande visning av Westmannaarvets olika delar.

11

15