Slaget om Västerås och skeletten från Dominikankonventet

Söndag 25 augusti kl 14

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

När Dominikankonventet i Västerås grävdes ut, på 1950-talet, upptäcktes att många skelett hade vapenskador. Sven Drakenberg, som ledde utgrävningen, föreslog att de som stupat i slaget om Västerås 1521 begravts i konventet. Elin Ahlin Sundman kommer att berätta om analysen av skeletten. Hur identifierar man vapenskador? Vilka är det som har skadats? Kan man se om personen överlevde eller dog av skadan? Och vad säger de nya kol 14 dateringarna – var de skadade verkligen med i slaget om Västerås?

Visning av utställningen När då var nu - medeltidens makt och människor med museipedagog efter föreläsningen!

Elin Ahlin Sundman är osteolog (benexpert) och doktorand i arkeologi på Háskóli íslands i Reykjavik. Hon studerar medeltida skelett från Island och Sverige, bland annat från Dominikankonventet i Västerås.

Föreläsningen är länsmuseets bidrag till Arkeologidagen 2019. ​