Föredrag: Awakening

Elin Berge

4 mars kl 18.15

Karlsgatan 2, Västerås

Den prisbelönta fotografen Elin Berge ville undersöka om det stämmer att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Hon gav sig ut i landet för att leta efter gud. Till sin förvåning mötte hon i stället en gudinna. Fotoboken ”Awakening” är en intim och poetisk skildring av en löst sammansatt nutida väckelserörelse bestående av kvinnor som tror på en återkomst av en gudomlig feminin kraft. De finkänsliga fotografierna ger insyn i en dold värld där kvinnor hänger sig åt andliga ritualer och systerskap. En spirituell arena som kan tyckas finnas i marginalen, men som på många sätt speglar sin tid. Under den skirt vackra ytan pulserar något vilt. Tron på att revolutionen sker inifrån. En uppvaknad kvinna i taget.

Elin Berge är dokumentärfotograf och har i många år utforskat världar som kretsar kring kvinnors kroppar, identiteter och övertygelser. Genom att skildra de fenomen hon möter med en medveten och öppen blick har hon lyckats skapa rum för reflektion och fördjupad dialog. Hennes bildserier är rum där betraktaren bjuds in att ifrågasätta sina invanda föreställningar.
Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum uppmärksammar internationella kvinnodagen hela veckan med program, föredrag och temavisningar. Utifrån våra utställningar kommer vi lägga lite extra fokus på kvinnliga fotografer.