Gastar, gengångare och zombier

Bild av Daniel Jensen

Onsdag 28 oktober kl 18

Tron på ett liv efter döden finns över hela världen och är uråldrig. Men det finns också en skräck för att de döda ska ”gå igen” och sprida oro hos de levande. Enligt äldre tiders folktro fanns det ingen anledning att frukta den som levt ett fridfullt liv. Värre var det med sådana som inte dött en naturlig död, som ryckts bort plötsligt eller våldsamt. En sådan person kunde återvända och sprida skräck. Den som kom i kontakt med en sådan kunde bli ”gastkramad”. För att förhindra detta och skydda sig mot de döda fanns olika medel.

I föredraget berättas det även om äldre vikingatida föreställningar om dödsväsen och jämförelser dras till gengångare i populärkulturen, där till exempel zombien i dag är en omåttligt populär figur. Eftersom föreläsningen hålls på Västmanlands läns museum utlovas gamla berättelser från länet som handlar om döda som går igen, berättelser som idag förvaras i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Föredragshållaren Tommy Kuusela är fil. dr i religionshistoria och forskare vid Institutet för språk och folkminnen.

ANMÄLAN

Onsdag 28 oktober kl 18

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

Antal platser: 50 st

Obligatorisk föranmälan sker till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se  Ange följande uppgifter i din anmälan: Aktivitetsnamn, datum, ditt namn, mejladress samt mobilnummer. Har du anmält dig och senare får förhinder ber vi dig avboka via samma e-post som anmälan gjordes. Då kan någon annan få din plats!

Som deltagare behöver du vara på plats minst 15 minuter innan för att vi ska kunna pricka av och börja vid utsatt tid. När arrangemanget är fullbokat skrivs det ut här i programkalendern eller så får du ett e-postmeddelande om att det tyvärr är fullsatt.

Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Avanmäl gärna att du inte kommer via e-post. När vi ses på Karlsgatan 2 – håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus.Tvätta händerna ofta med tvål och vatten alternativt använd din egen eller den handsprit som finns på plats.