SLAGET OM VÄSTERÅS OCH SKELETTEN FRÅN DOMINIKANKONVENTET

Den 28 april uppmärksammar vi slaget om Västerås som ägde rum den 29 april 1521, alltså för hela 500 år sedan, genom att bjuda på en digital föreläsning.

När Dominikankonventet i Västerås grävdes ut, på 1950-talet, upptäcktes att många skelett hade vapenskador. Sven Drakenberg, som ledde utgrävningen, föreslog att de som stupat i slaget om Västerås 1521 begravts i konventet. Elin Ahlin Sundman kommer att berätta om analysen av skeletten. Hur identifierar man vapenskador? Vilka är det som har skadats? Kan man se om personen överlevde eller dog av skadan? Och vad säger de nya kol 14 dateringarna – var de skadade verkligen med i slaget om Västerås?

Elin Ahlin Sundman är osteolog (benexpert) och doktorand i arkeologi på Háskóli íslands i Reykjavik. Hon studerar medeltida skelett från Island och Sverige, bland annat från Dominikankonventet i Västerås.


SLAGET OM VÄSTERÅS OCH SKELETTEN FRÅN DOMINIKANKONVENTET


  Onsdagen den 28 april kl 18.

  Föreläsningen sker digitalt via mötesplattformen Microsoft Teams

  Fri entré

  Obligatorisk föranmälan till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se  Ange följande uppgifter i din anmälan: Aktivitetsnamn, datum, ditt namn, e-postadress samt mobilnummer.


​  Föreläsningen sker via mötesplattformen Microsoft Teams. Du behöver en dator, en smart telefon eller en surfplatta med internetuppkoppling för att delta. Du kommer att få en länk till Teams mejlad till dig.