Föremålsantikvarie till Västmanlands läns museum

När då var nu forntidens folk och fä

Nu söker vi en föremålsantikvarie som kan vårda våra föremål  och göra vårt kulturarv tillgängligt för allmänheten. Vi erbjuder ett varierande och utvecklande arbete där du får utrymme för din kreativitet och frihet att göra verklighet av goda idéer. Välkommen till en arbetsplats där du är mitt i livet och samhället. Och gör skillnad varje dag. På riktigt.

Arbetsuppgifter

Tjänsten som föremålsantikvarie är varierande med information och förmedling som en viktig del. Du har stor frihet att själv planera hur du vill lägga upp din arbetsvecka och vilka uppgifter som ska prioriteras, vilket gör att dina arbetsdagar kan se olika ut. Du arbetar med katalogisering, fotografering (vi har en fotostudio), publicerar poster på DigitaltMuseum, visningar, och har olika samarbeten med andra institutioner, forskare, konstnärer, föreningar och allmänhet.

Du får vara kreativ i många av dina arbetsuppgifter, bland annat när det gäller att skriva underlag och hitta bilder till vår Facebook-sida och vår hemsida i samarbete med vår kommunikatör. Eftersom vi har föremål i våra utställningar så innebär arbetet att samarbeta med vår utställningsgrupp för att ta fram föremål och vårda de föremål som är i utställningarna. Du vårdar även föremålen i våra magasin. Du ingår i arbetsgruppen som arbetar med digitalisering av samlingarna och arbetar med utveckling av samlingarna. Det innebär arbetsuppgifter som insamling, ansvar för samlingsförvaltning och möjlighet att utveckla arbetet med samtidsdokumentation på Västmanlands läns museum.

Om arbetsplatsen

Västmanlands läns museum med arbetsplatser i Västerås och Hallstahammar bedriver verksamhet i hela länet med inriktning på samarbete i olika nätverk och förmedling av kulturarv. Vi satsar på utveckling av verksamheten och nya arbetsformer. Länsmuseet är en del av Region Västmanland och finns på Karlsgatan 2 i Västerås och på WestmannaArvet i Hallstahammar. Förmålsmagasinet där du utför många av dina arbetsuppgifter finns i Hallstahammar, där du har din huvudplacering. Läs mer om Västmanlands läns museum här.

Kvalifikationer

Du som söker är utbildad föremålsantikvarie eller har en kandidatexamen  inom etnologi. Du har grundkunskaper inom föremålsvård, föremålsförvaring och föremålshantering.

Vi ser positivt på om du har kunskap om Västmanlands län och om du har studerat arkeologi. Det är också meriterande om du har erfarenhet av att utveckla en förvaltningsplan för samlingar och om du har erfarenhet av visningar sedan tidigare. Eftersom det ingår att fotografera föremålen och att exempelvis skriva texter till utställningar är det en fördel om du har erfarenhet som fotograf och att skriva texter. Vi ser även positivt på kunskaper i databasen Primus .

Detta är ett innehållsrikt och omväxlande arbete och du behöver vara flexibel och gilla att skifta mellan olika områden. Du arbetar bra med andra människor och har en god förmåga att anpassa din kommunikation till olika målgrupper. Du är strukturerad och systematisk när du jobbar, och kommer gärna med idéer som kan omsättas i nya spännande aktiviteter.

Tillsvidare, 100 %. Tillträde 1 augusti. Din placering är i Hallstahammar.

Välkommen med din ansökan senast 10 mars 2019

Bifoga gärna intyg och betygshandlingar med din ansökan.

Vi samarbetar med "Jobba i Västerås". Besök deras hemsida, jiv.se, för att få information om Västerås och vilket stöd Medflyttarakademin kan ge till dig och din respektive vid en flytt till Västerås.

Vi tackar nej till dig som säljer alla slags rekryteringstjänster.

Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Vår huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik och miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Region Västmanland eftersträvar mångfald och välkomnar sökanden med olika bakgrund för att möta framtidens behov.

Jennie Schaeffer
Länsmuseichef