Fotografier av Lilli Zickerman

Anna Karin Reimerson på WestmannaArvet

Tidigare länshemslöjdskonsulent Anna Karin Reimerson har under några veckor varit på vårt föremålsmagasin WestmannaArvet där hon har gått igenom ca 350 bilder tagna av Lilli Zickerman vid slöjdutställningarna 1916 (Västerås), 1924 (Sala) och 1929 (Västerås).

Lilli Zickerman, som brukar beskrivas som hemslöjdspionjär och textilforskare, fotograferade textilier i hela Sverige under första halvan av 1900-talet. Tillsammans blev det ca 24 000 bilder. Många länshemslöjdsföreningar beställde egna kopior av hennes bilder, så även Västmanlands läns hemslöjdsförening, av vilka vi fått våra bilder. Flera av bilderna färglade Lilli tillsammans med sina bröder och hela samlingen av ca 24 000 bilder finns bevarade på Nordiska museet i Stockholm.

De första 12 000 bilderna kopierades även som en egen samling som ägs av Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund och förvaras på Konstfack i Stockholm. Dessa bilder har digitaliserats och finns att söka på DigitaltMuseum. Av dessa bilder är enbart ett fåtal från Västmanland eftersom våra bilder i första hand tagits senare än de första 12 000 bilderna och alltså har högre nummer i bildserien.

Anna Karin har sorterat upp vårt material efter olika textila tekniker för att göra det mer tillgängligt för forskare. Många av bilderna har hon kopplat samman med föremål som vi har i våra samlingar. På bilderna har hon studerat örngottshuvor som många av dem har sina rötter i Västerfärnebo socken. Den ensamma örngottshuvan finns i samlingarna hos Västerfärnebo hembygdsförening.

En örngottshuva är en dekorativ bit textil som syddes fast på själva örngottet till sängkläderna. Sidan där örngottshuvan satt vände man sedan in mot rummet så att det såg fint ut i sängen. Den äldsta örngottshuvan som Anna Karin hittat bild på är från 1811. De flesta är dock från tiden 1830 – 1870.

Örngottshuvor Foto: Västmanlands läns museum

Örngottshuva  Foto Västmanlands läns museum