Invigning av utställningen ÅRSRIKA

Invigning onsdag 19 juni kl 13-16 Utställningen visas mellan 19 juni - 22 september.

Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

”Live today är min melodi. Jag kan vara heltokig i morgon. Jag försöker förgylla vardagen med ett glas punsch eller nystekta kantareller. Ingen grämelse här!”  Karin Dahlquist 92 år.

I vandringsutställningen ÅRSRIKA får besökarna möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.

Utställningen vill påverka och vidga den snäva bild av äldre människor som råder idag. I medieflödet kommer människor med många levda år bakom sig sällan till tals annat än som gamla, föredettingar och förbrukade. Ofta ses de snarare vara till besvär än som tillgång. Vi blir äldre och äldre i vårt land. Men ny forskning visar att hjärnan fortsätter att utvecklas om den får vara frisk. Många äldre lever ett bra liv och har samlat på sig erfarenheter och visdom som sällan används i vårt samhälle.

”En äldre hjärna har mycket kvalitet som går till spillo för att människor sorteras ut. Det är ingen tvekan om att jag som har levt alla dessa år numera är klok och vis. Vi lever i ett samhälle där vi är måna om att utnyttja resurser effektivt. Hos äldre finns en enorm mängd resurser tillgängliga, som dessutom inte har något emot att användas. Det är konstigt att vi i Sverige är så efterblivna och inte inser vilket slöseri det är. Att tvinga bort äldre från arbetsmarknaden är det värsta.” Arvid Carlsson 93 år.

Utställningen är producerad av Hälsinglands museum och Annica Carlsson Bergdahl/Rot produktion.

PROGRAM INVIGNINGSDAG 19 juni

kl 13 Invigningstal med Lena Karlström, verksamhetschef Kultur och ideell sektor, Region Västmanland
kl 13.15 Visning av utställningen med utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl ca 30 min
kl 14-14.30 Föredrag: Fysisk aktivitet för äldre Petra Heideken Wågert, forskare från Mälardalens högskola