10-års jubileum för Fruntimmersfika

Fruntimmersfika

Söndag 6 oktober kl 13-15 Observera att vi börjar redan kl13!

Hörsalen, Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås

80 kr/person inkluderar föreläsning och kakbuffé

Utökat antal platser. Föranmälan rekommenderas till Informationen på Karlsgatan 2 på tfn 021-39 32 22 eller e-postkarlsgatan2@regionvastmanland.se .

Första söndagen i varje månad under vår- och höstterminen är det Fruntimmersfika på Länsmuseet. I Pedagogen på övre plan är det uppdukat till kafferep med broderade dukar och blommiga kaffekoppar. Efter en kortare berättelse om en kvinna från länets historia så fikar vi tillsammans och samtalar om allt från starka kvinnor till kaffebröd. Den 6 oktober kl 13-15 firar Länsmuseet 10-årsjubileum för den populära programpunkten med ett extra stort och flerfaldigt Fruntimmersfika.

Namnet Fruntimmersfika kommer från Fanny Wenströms dagbok. Hon var kusin med Göran och Jonas Wenström och skrev dagbok under många år. I en av dagböckerna skrev hon att hon var med sin mamma på ”fruntimmersbjudning” och vi tyckte att det var ett så fantastiskt, ord men eftersom bjudning låter så stort så blev det fika hos oss.

De allra flesta berättelser som blir ett Fruntimmersfika börjar med en tidningsartikel, ett foto, ett brev eller något annat spännande vi har hittat i vårt arkiv och syftet med Fruntimmersfika är att lyfta fram kvinnors historia. Det som är gemensamt för alla kända och okända kvinnor vi och våra gästtalare berättar om, är att de har koppling till Västmanland.

Ibland har vi även haft vissa fruntimmer i repris eftersom det ofta blir fullsatt väldigt fort. Vissa kvinnor har också varit med vid flera tillfällen fast i olika sammanhang. Till exempel Lydia Wahlström har vi berättat om både som person och i annat sammanhang som rösträttskvinna eller Eva Timm som fotograf och i annat sammanhang som meddelare åt Nordiska museet.

Det fina med fruntimmersfikat är att det blir ett härligt samtal efter föredraget för att det väcker många tankar och även om du kommer utan sällskap så har du alltid något att prata med de andra om. Dukningen med broderade dukar och fina koppar och sju sorters kakor leder också till samtal och ibland känns det nästan synd att bryta samtalet när vi börjar.

Vi brukar ofta få höra efter ett jul- eller sommaruppehåll ”Vad trevligt att ni är igång igen!” Och många undrar om vi haft fikat länge och tycker att det är trevligt med lite kultur till kaffe och kakor.

Konceptet Fruntimmersfika har för några år sedan varit på turné i länets alla kommuner och bokas fortfarande till olika boenden, mötesplatser, hembygdsföreningar och bibliotek.

Namnet till trots, så är alla välkomna på Fruntimmersfika och det brukar vara en väldigt populär programpunkt så vi rekommenderar att man förbokar sin plats. Varmt välkommen!

Uppdukat bord i Pedagogen för Fruntimmersfika

Behmska gården med Jenny och Anna Behm