När då var nu forntidens folk och fäBild från utställningen ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring”. Personen på bilden är en modell. Foto: Mars & Kwon.

Bild från utställningen ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring”. Personen på bilden är en modell. Foto: Mars & Kwon.


I ett annat ljus - alla kan bidra till förändring

14 september - 10 november 2019


Statistiken säger att du känner henne – en våldsutsatt kvinna. Hon finns mitt ibland oss, gammal, ung, låg- eller högavlönad. Religion och ursprung gör ingen skillnad. Troligtvis känner du också ett barn som drabbats.

46% av kvinnor i Sverige har någon gång i livet blivit utsatta för våld av en man*. * Var tredje kvinna i världen har blivit utsatt för våld av en närstående man. ** Och vart tionde barn i Sverige upplever våld mot en förälder. **

Med foto-, film- och ljudutställningen ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring” (14/9–10/11) vill Kvinnohuset i Västerås skapa större medvetenhet kring våldets olika uttryck. Utställningen baseras på våldsutsatta kvinnor och barns egna berättelser, erfarenheter som föreningen fått ta del av under sina 40 år och som berättas på samma sätt än idag.

Konstnärerna bakom utställningen består av det stockholmsbaserade fotografparet Mars & Kwon – Alison De Mars (från Kanada) och Daniel Johansson (från Kolbäck, Västmanland) – och filmaren Mia Björkström (från Västerås).

I Mimerbiografen hos oss visas även en jubileumsfilm om Föreningen Kvinnohuset i Västerås. Här skildras en viktig del av den lokala kvinnohistorien – 40 år av arbete för och av kvinnor. I intervjuer med de som varit med nästan från starten 1979 får vi följa föreningens utveckling fram till nu. Filmen kan ses under hela utställningsperioden.

Viktigt
Samtliga personer som medverkar på bilderna är modeller. Berättelserna på utställningen är tagna ur verkligheten, men ingen specifik person ska kopplas till dem. De är återkommande berättelser som Föreningen Kvinnohuset i Västerås hört under sina 40 år.

Källor
*Slagen dam, 2001. **FN. *** SOU2001:72
 
PRESSBILDER


Producent för utställningen och filmaren Mia Björkström, från Västerås. Foto: Mars & KwonProducent för utställningen och filmaren Mia Björkström, från Västerås. Foto: Mars & Kwon

Fotograferna Daniel Johansson & Alison De Mars. Foto: Mars & KwonFotograferna Daniel Johansson & Alison De Mars. Foto: Mars & Kwon

Elin Hedén, Verksamhetsansvarig Föreningen Kvinnohuset i Västerås. Foto: Mia Björkström, AIM PRODUKTIONElin Hedén, Verksamhetsansvarig Föreningen Kvinnohuset i Västerås. Foto: Mia Björkström, AIM PRODUKTION

Mars & Kwon fotograferar under Skarpskyttebron i Västerås. Foto: Mia Björkström, AIM PRODUKTIONMars & Kwon fotograferar under Skarpskyttebron i Västerås. Foto: Mia Björkström, AIM PRODUKTION
Bakgrund till utställningen och medverkande

 
Elin Hedèn, Verksamhetsansvarig, Föreningen Kvinnohuset i Västerås.
-Vi hoppas att besökarna blir berörda och vågar agera på olika sätt. Vi vill framföra att alla kan bidra till en förändring. Första steget är att bli medveten och våga se! Säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig. Utställningen och jubileumsfilmen om vår långa historia, från 1979 till idag, är ett av flera arrangemang med anledningen av föreningens jubileumsår. I år är det 40 år sedan Föreningen Kvinnohuset i Västerås bildades. -Genom en fotoutställning hoppas vi att det kvinnor, tjejer och barn vittnat om till oss genom åren kan sätta frågan om våld i nära relation och dess verklighet och konsekvenser i ett annat ljus. Att en bild säger mer än tusen ord är ett känt begrepp. Här samverkar bilderna med orden för att synliggöra våldet som pågår runtomkring oss alla i vardagen, förklarar Elin. -Utställningen riktar sig till allmänheten och ämnet kommer nära och berör oss alla på olika sätt och vi tror på att ständigt hitta nya sätt att förmedla den kunskap vi som förening bär på. Detta projekt ger en spännande dimension då andra som inte vanligtvis möter kvinnor, tjejer och barn med upplevelser av våld, har fått tolka det vi förmedlat. Vi ville även arbeta med personer med ett engagemang för våra frågor och en lokal anknytning. 

Bakgrund Föreningen Kvinnohuset i Västerås
www.kvinnohuset-vasteras.org/


Mars & Kwon består av fotografparet Alison De Mars och Daniel Johansson. Båda är baserade i Stockholm, men Daniel Johansson har sina rötter i Kolbäck nära Västerås och Alison De Mars är ursprungligen från Pointe-Claire i Kanada och delvis uppvuxen i Asien. Då de fotograferar mycket tillsammans och hämtar inspiration från varandras bildspråk, föll det sig naturligt att samarbeta under ett gemensamt namn. Utöver Mars & Kwon har både Daniel och Alison egna konstprojekt, och Alison frilansar även som kommersiell fotograf. Båda två har utnämnts till Årets Fotograf av tidningen Kamera & Bild – i Daniels fall två gånger – och Alison har haft flera soloutställningar. Båda är medlemmar i Hallstahammars lokala fotoklubb Bildgruppen Prisma.

Mer om Mars & Kwon
www.instagram.com/marsandkwon

Mia Björkström producent, född och boende i Västerås. Idag driver hon sitt eget bolag AiM PRODUKTION som gör film. I det här fallet, både jubileumsfilmen som visas i Mimerbiografen och de filmer som kan ses i utställningen. Med snart trettio års erfarenhet av arbete både framför och bakom kameran har erfarenheterna blivit många i att skildra vår omvärld. Oavsett uppdrag, nyheter eller att skildra ett resmål och en annan kultur för SVT´s Packat & Klart, har nyfikenheten för människor och vår värld varit en drivkraft. Mia´s engagemang för barn, miljö och de som är mer utsatta i samhället, har visat sig i olika projekt, där hon gärna använder film som uttrycksmedel. I detta projekt en kombination av film och projektledning.

Mer om Mia Björkström, AIM PRODUKTION
aimproduktion.se