När då var nu forntidens folk och fäPorträtt, postiljoner och picknick Foto Eva Timm


Porträtt, postiljoner och picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran

30 november 2019 - 8 augusti 2021Under 1800-talet och i början av 1900-talet var fotografin ett nytt hantverk som många blev intresserade av. Då fotografering var något helt nytt kopplades det inte ihop med ett visst kön utan blev något som både kvinnor och män kunde ägna sig åt. Det var många kvinnor som arbetade som yrkesfotografer för att försörja sig. Andra hade fotografering som ett fritidsintresse. Trots att många kvinnor fotograferade har det berättats väldigt lite om dem. Med den här utställningen vill Västmanlands läns museum uppmärksamma några av de västmanländska kvinnor som tidigt ägnade sig åt fotografi.

I Länsmuseets arkiv finns foton, från andra hälften av 1800-talet och tidigt 1900-tal, tagna av flera olika västmanländska kvinnliga yrkesfotografer och amatörfotografer.

De kvinnor som arbetade som fotografer var mest kvinnor ur medelklassen. De hade ekonomiska möjligheter att utrusta en fotoateljé. Många kvinnor började med att hjälpa till i ateljén eller i mörkrummet. De fortsatte sedan och blev yrkesfotografer. Kvinnorna som öppnade egna fotoateljéer anställde kvinnliga assistenter. På vissa platser i Sverige var nästan hälften av yrkesfotograferna kvinnor. Trots att det fanns många kvinnliga fotografer var det inte så många som var kända. Det var svårt att bli känd som porträttfotograf. Ofta gömdes kvinnornas namn bakom namnet på firman.

På 1860-talet fanns det fyra yrkesfotografer i Västerås som hade egna ateljéer. En av fotograferna var Augusta Almberg. Augusta var den första kvinnan i Västerås som hade en egen fotoateljé.
År 1894 öppnade Elise Hirsch sin fotoateljé i Västerås. Flera andra kvinnor var verksamma i länet.Foto Elise Hirsch

Foto Augusta AlmbergI en stor del av utställningen visas bilder tagna av Eva Timm. Hon var en hängiven amatörfotograf som fotograferade släkt och vänner men också dokumenterade torp och människor i Lillhärad i Västmanland. Under lång tid var fotografering ett av Evas stora intressen. Mellan år 1895 och år 1915 tog hon mängder av bilder. Ungefär 400 av hennes bilder finns i Länsmuseets arkiv.
Eva fotograferade mycket i och kring hemmet i prästgården i Lillhärad. På bilderna syns människor i arbete, fest och vardag. Hennes bilder berättar om hur människor levde förr. Hon fotograferade många torparstugor i trakten. Ofta står familjen som bodde där uppställd framför huset. De är troligen klädda i sina bästa kläder. På bilden finns många gånger något som familjen ville visa upp. Det kunde vara en cykel eller familjens häst.

I utställningen visar vi drygt 150 bilder från museets arkiv tagna av de kvinnliga yrkesfotograferna och av Eva Timm.Foto Eva Timm