aktuella utställningar


Emil, Lola och Kjell Wijgård på familjens motorcykel. Bilden är troligen tagen år 1920. Bilden är tagen med självutlösare. Foto: Emil Wijgård.

ATELJÉ WIJGÅRD 100 ÅR

1 december 2018 - 31 mars 2019

För 100 år sedan, år 1918, öppnade porträttfotografen Emil Wijgård en egen ateljé i Västerås. Den drev han fram till sin pension 1950. Verksamheten togs sedan över av sonen Kjell Wijgård, som fortsatte fram till 1980. En fantastisk bildsamling finns kvar, med porträtt och fotografier av allt från de egna barnen, nygifta, konfirmander, bönder och stadsbor. Utställningen berättar om en lång fotografgärning som sträcker sig över nästan ett helt sekel
MDH hackar Modärna tider

Mdh hackar Modärna Tider

15 januari - 2 maj 2019

Nya berättelser, bilder, föremål och ny interaktion har smugit sig in i den befintliga utställningen Modärna tider . Tillägg som ger andra perspektiv och låter tidigare ohörda röster höras på torget, scenen, prispallen, tonårsrummet och på väg in i fabriken.  Studenter från Mälardalens högskola och utbildningen Informationsdesign – Rumslig gestaltning har i samarbete med Västmanlands läns museum undersökt och utforskat hur utställningar kan förändras med tillägg och på så sätt skapa nya upplevelser.
forntid

När då var nu - forntidens folk och fä

Visas tillsvidare

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!
medeltidens makt och människor

När då var nu - medeltidens makt och människor

Visas tillsvidare

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!


nya tidens ordning och reda

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA

Visas tillsvidare

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!
modärna tider

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER

Visas tillsvidare

Det var en tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!


Människor och motorer berättelsen om Mimer

MÄNNISKOR OCH MOTORER- BERÄTTELSEN OM MIMER

Visas tillsvidare

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Asea byggde också bostäder med lägenheter i flera kvarter på Östermalm åt det växande företagets arbetare. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

kommande utställningar


Allemansland

ALLEMANSLAND

30 mars - 9 juni 2019

Allemansland är en utställning för alla ordälskare med miljöer och dikter från Lennart Hellsing och Paul Ströyers gemensamma produktion. Besök staden Annorlunda, möt kaptenerna på sjörövarskeppet och träffa herr Gurka och de andra grönsakerna.
Årsrika

ÅRSRIKA

19 juni - 22 september 2019

I vandringsutställningen ÅRSRIKA får besökarna möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.


tidigare utställningar

Hela världen brinner
7 september 2018 - 6 januari 2019

Arktisk skinnberedning
15 september 2018 - 13 januari 2018