UTSTÄLLNINGAR


 Våra utställningar är fortsatt öppna att besöka på egen hand, men observera att vi har begränsat besöksantal  På grund av rådande omständigheter får endast 50 personer vistas i våra museer samtidigt. Vid eventuell köbildning kommer vi dela ut biljetter med besökstider (varje hel timme).


Genom våra fasta utställningar under den samlande rubriken När då var nu, berättar vi om den västmanländska historien från stenåldern fram till millennieskiftet. Utställningarna ger en inblick i livet för de människor som levt i Västmanland under olika tider.

Vi visar också flera tillfälliga utställningar som står på museet under begränsad tid. Många av utställningarna gör vi själva men vi visar också utställningar som andra har gjort, så kallade vandringsutställningar. Utställningarna kan vara i både mindre och större format och handla om väldigt olika saker. Här kan du se våra aktuella, kommande och tidigare visade utställningar.


> aktuella Ohtsedidh

OHTSEDIDH - SAMISKA KULTURYTTRINGAR I MELLANSVERIGE

11 juni - 13 september 2020
Utställningen vill synliggöra och sprida kunskap om ett samiskt kulturarv utanför dagens renskötselområde.
En samisk befolkning har sedan lång tid funnits i Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Trots att källorna är många vet vi väldigt lite om den samiska kulturhistorien i regionen. Det finns inte bara en samisk historia: Fjällsamernas säsongsvistelser, sockenlappar, skogssamer och samer på tillfälliga besök. De lämnar olika spår i såväl arkiven som i landskapet. Vilka var dessa sydliga samer och hur yttrar sig deras kulturarv?

 


Utställningen Porträtt, postiljoner och picknick Foto Eva Timm

Porträtt, postiljoner & picknick -västmanländska kvinnor bakom kameran

30 november 2019 - 23 augusti 2020

Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer.


Människor och motorer - berättelsen om Mimer

MÄNNISKOR OCH MOTORER- BERÄTTELSEN OM MIMER

Tillsvidare

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.


När då var nu - forntidens folk och fä

När då var nu - forntidens folk och fä

Visas tillsvidare
När inlandsisen försvann kom de första människorna till Västmanland. Först kom stenålderns jägare och samlare, sen följde många tusen år av invandring. Västmanlänningarna blev bofasta bönder. I slutet av forntiden reste vikingar ut i världen. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!


När då var nu - medeltidens makt och människor

När då var nu - medeltidens makt och människor

Visas tillsvidare
När järnålder gick över i medeltid blev folk i Västmanland kristna katoliker. Det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att tillverka järn utvecklades i Norberg.  Järnet från Bergslagen skeppades ut i världen från tre nya västmanländska städer – Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!


När då var nu - nya tidens ordning och resa

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA

Visas tillsvidare
En ny tid i historien började när kyrkan reformerades och Sverige blev ett protestantiskt land. Kungar och drottningar fick mer makt och försökte skapa ordning och reda. Adeln byggde slott och herrgårdar. Vetenskap och upptäcktsresor blev alltmer viktigt. Det var också en orolig tid med många krig, sjukdomar och fattigdom. I Västmanland anlades många järnbruk som lockade människor med ny kunskap till länet. Välkommen in i den nya tidens ordning och reda!


När då var nu - modärna tider

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER

Visas tillsvidare
Genom folkrörelser och kamp gick Sverige från att vara ett fattigt land med en mäktig kung till demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Många nya idéer, uppfinningar och upptäckter förändrade livet radikalt för människor. Viktiga steg för att utveckla elektriciteten togs i Västerås. Efter andra världskriget blomstrade industrierna och befolkningen ökade i Västmanland. Järnet blev till stål i många nya fabriker i länet. Välkommen in i det moderna Västmanland.

> kommandeKiss - the exhibition Illustratör Annika Hirvonen Västmanlands läns museum

KISS - THE EXHIBITION

9 maj - 20 september 2020

Rocken flyttar in på Västmanlands läns museum! Sommaren 2020 öppnar vi KISS – the exhibition. En annorlunda utställning om ett av tidernas största och mest inflytelserika band. Om musiken, sminket och det enorma varumärke som bandet har blivit. En utställning som passar både den inbitne KISS-nörden som nybörjaren. OBS! Tyvärr kommer ingen fysisk invigning att kunna genomföras. Och observera maxantalet besökare på 50 st per gång.


> tidigare 


Hela världen brinner
7 september 2018 - 6 januari 2019

Arktisk skinnberedning
15 september 2018 - 13 januari 2019

Ateljé Wijgård 100 år
1 december 2018 - 31 mars 2019

MDH hackar Modärna tider
15 januari - 2 maj 2019

Allemansland
30 mars - 9 juni 2019

Läget Z
29 maj - 18 augusti 2019

ÅRSRIKA
19 juni - 22 september 2019

I ett annat ljus - alla kan bidra till förändring
14 september - 10 november 2019

Framtidsarkeologerna
16 januari 2020 - 16 februari 2020