aktuella utställningar


Allemansland

Allemansland

30 mars - 9 juni 2019

Allemansland är en utställning för alla ordälskare med miljöer och dikter från Lennart Hellsing och Paul Ströyers gemensamma produktion. Besök staden Annorlunda, möt kaptenerna på sjörövarskeppet och träffa herr Gurka och de andra grönsakerna.
Motorer och människor - berättelsen om Mimer

MÄNNISKOR OCH MOTORER- BERÄTTELSEN OM MIMER

Tillsvidare

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Asea byggde också bostäder med lägenheter i flera kvarter på Östermalm åt det växande företagets arbetare. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.
forntid

När då var nu - forntidens folk och fä

Visas tillsvidare

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!
medeltidens makt och människor

När då var nu - medeltidens makt och människor

Visas tillsvidare

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!


nya tidens ordning och reda

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA

Visas tillsvidare

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!
modärna tider

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER

Visas tillsvidare

Det var en tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!


kommande utställningar


Årsrika

ÅRSRIKA

19 juni - 22 september 2019

I vandringsutställningen ÅRSRIKA får besökarna möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.


tidigare utställningar

Hela världen brinner
7 september 2018 - 6 januari 2019

Arktisk skinnberedning
15 september 2018 - 13 januari 2018

Ateljé Wijgård 100 år
1 december 2018 - 31 mars 2019

MDH hackar Modärna tider
15 januari 2019 - 2 maj 2019