UTSTÄLLNINGAR

Genom våra fasta utställningar under den samlande rubriken När då var nu, berättar vi om den västmanländska historien från stenåldern fram till millennieskiftet. Utställningarna ger en inblick i livet för de människor som levt i Västmanland under olika tider.

Vi visar också flera tillfälliga utställningar som står på museet under begränsad tid. Många av utställningarna gör vi själva men vi visar också utställningar som andra har gjort, så kallade vandringsutställningar. Utställningarna kan vara i både mindre och större format och handla om väldigt olika saker. Här kan du se våra aktuella, kommande och tidigare visade utställningar.


> aktuella 


Bild från utställningen ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring”. Personen på bilden är en modell. Foto: Mars & Kwon.

I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring

14 september - 10 november 2019
Statistiken säger att du känner henne – en våldsutsatt kvinna. Hon finns mitt ibland oss, gammal, ung, låg- eller högavlönad. Religion och ursprung gör ingen skillnad. Troligtvis känner du också ett barn som drabbats. Med foto-, film- och ljudutställningen I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring vill Kvinnohuset i Västerås skapa större medvetenhet kring våldets olika uttryck. Utställningen baseras på våldsutsatta kvinnor och barns egna berättelser, erfarenheter som föreningen fått ta del av under sina 40 år och som berättas på samma sätt än idag.


Människor och motorer - berättelsen om Mimer

MÄNNISKOR OCH MOTORER- BERÄTTELSEN OM MIMER

Tillsvidare

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.


När då var nu - forntidens folk och fä

När då var nu - forntidens folk och fä

Visas tillsvidare

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!


När då var nu - medeltidens makt och människor

När då var nu - medeltidens makt och människor

Visas tillsvidare

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!


När då var nu - nya tidens ordning och resa

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA

Visas tillsvidare

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!


När då var nu - modärna tider

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER

Visas tillsvidare

Det var en tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!

> kommandeUtställningen Porträtt, postiljoner och picknick Foto Eva Timm

Porträtt, postiljoner & picknick -västmanländska kvinnor bakom kameran

30 november 2019 - 10 maj 2020

Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer.


Kiss - the exhibition

KISS - THE EXHIBITION

9 maj - 16 augusti 2020

Nu flyttar rocken in på Västmanlands läns museum! Sommaren 2020 öppnar vi KISS – the exhibition. En annorlunda utställning om ett av tidernas största och mest inflytelserika band. Om musiken, sminket och det enorma varumärke som bandet har blivit. En utställning som passar både den inbitne KISS-nörden som nybörjaren.


> tidigare 


Hela världen brinner
7 september 2018 - 6 januari 2019

Arktisk skinnberedning
15 september 2018 - 13 januari 2019

Ateljé Wijgård 100 år
1 december 2018 - 31 mars 2019

MDH hackar Modärna tider
15 januari - 2 maj 2019

Allemansland
30 mars - 9 juni 2019

Läget Z
29 maj - 18 augusti 2019

ÅRSRIKA
19 juni - 22 september 2019